Формування коаліції — помаранчевої або широкої — під великим запитанням. Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради під час учорашньої зустрічі з міністром закордонних справ Нової Зеландії Вінстоном Раймондом Пітерсом, якого ознайомив з політичною ситуацією, виборчою (пропорційною) системою, і розповів про прогнози щодо розвитку подій.

Адам Мартинюк повідомив, що парламент четвертого скликання залишатиметься чинним до складення присяги новообраними народними депутатами. Це, за його прогнозом, може відбутися після 15 травня. У новому парламенті, вважає Перший заступник Голови Верховної Ради, буде багато бізнесменів. Це, на його переконання, пов’язано з тим, «що під час цих виборів місця у списках купували». А розклад політичних сил буде такий, що говорити про стабільну більшість, за словами Адама Мартинюка, не доводиться: «На сьогодні більше шансів має помаранчева коаліція, проте вже виникли проблеми з перерозподілом посад». Не можна, впевнений Перший заступник глави парламенту, не рахуватися з реаліями, бо країна фактично поділена за різними ознаками: мови, релігії, політичних уподобань. Це, зазначив він, відчуває і Президент, який усвідомлює: якщо буде створено помаранчеву коаліцію, то вона представлятиме лише половину держави. А індустріальні області, інтереси яких переважно відстоює Партія регіонів України, не будуть представлені. «Якщо упродовж місяця коаліцію не створять, Президент має право розпустити новий парламент», — нагадав Адам Іванович нові конституційні норми і не відкинув, що об’єднання відбудеться наприкінці терміну, передбаченого для створення коаліції. Однак це, переконаний він, буде «нетривке об’єднання».

Звертаючись до новозеландських гостей, Адам Мартинюк просив підтримати Україну під час балотування до Ради прав людини Організації Об’єднаних Націй на 60-й сесії асамблеї, яка відбудеться 9 травня.

Сторони обговорили й економічну співпрацю двох країн. За даними МЗС України, вже підготовлено сім угод. Зокрема, базова про співпрацю в гуманітарній сфері, щодо дипломатичних віз тощо. Вінстон Раймонд Пітерс упевнений, що процеси економічної співпраці України та Нової Зеландії посиляться з набуттям членства Україною в СОТ. У свою чергу, Адам Мартинюк зазначив, що в нашій країні немає жодної політичної сили, яка виступала б проти цього членства. Однак деякі країни, за його словами, диктують такі умови, які не вигідні нашому товаровиробнику. «А ми хочемо, захистити свою економіку», — сказав Перший заступник Голови Верховної Ради.

На завершення зустрічі міністр закордонних справ Нової Зеландії запропонував посильну допомогу Україні для розвитку її агропромислового комплексу, зокрема фермерства.

Вл. інф.