Острівець демократії

Прес-центр «УРА» відновив свою роботу «круглим столом», присвяченим закінченню роботи парламенту четвертого скликання і перспективам нового складу Верховної Ради. У «круглому столі» взяли участь народні депутати України Тарас Чорновіл (Партія регіонів), Ігор Алексєєв (КПУ), Олег Зарубінський (Народна партія), Євген Філіндаш (СПУ) і політолог, керівник Інституту країн СНД в Україні Володимир Корнілов.

Зокрема, Олег Зарубінський (Народна партія) заявив, що в парламенті четвертого скликання була величезна кількість представників великого бізнесу, але, судячи зі списків партій, що пройшли до парламенту, у новій Верховній Раді кількість бізнесменів стане ще більшою. Народний депутат вважає негативним той факт, що більшість з нових парламентаріїв не мають ані найменшого уявлення про те, що таке законодавство.

Крім того, на думку народного депутата Верховної Ради четвертого скликання, сьогодні недооцінюється небезпека, що була закладена в новому Регламенті. Відповідно до нововведення депутати нового скликання можуть голосувати тільки за себе особисто.

Тарас Чорновіл (Партія регіонів) заявив, що він є прихильником норми індивідуального голосування. Але не заперечує небезпеки того, що досить важко буде одержати необхідну більшість під час голосування. На думку народного депутата, завжди знайдеться безліч способів для того, щоб нівелювати дію цього пункту, наприклад, скористатися допомогою Конституційного Суду України. Тарас Чорновіл вважає, що ця норма так і не запрацює. Однак, за словами Чорновола, передусім провладні фракції повинні нести відповідальність за голосування і підтримувати урядові і президентські ініціативи.

Народний депутат Євген Філіндаш вважає, що Верховна Рада четвертого скликання не стала «лише машиною для голосування», але «політичних кочівників» і бізнесменів у ній було предосить.

Водночас Євген Філіндаш вважає, що старий парламент був своєрідним острівцем демократії, який, незважаючи на тиск влади, не став «лише машиною для голосування». На думку народного депутата, Верховна Рада зіграла величезну роль у мирному переході влади з одних рук до інших. Парламент «дав старт не тільки зміні владних персоналій, а й змінив саму систему влади».

Ігор Алексєєв (КПУ) відзначив, що старий парламент не виконав свого основного завдання і не визначив внутрішню і зовнішню політику України. «Протягом кількох років спостерігалися хитання то в бік ЄЕП, то у бік ЄС і НАТО», — вважає народний депутат.

Затримано підозрюваних у фальсифікації виборів Президента

Як стало відомо з компетентних джерел, в середу прокуратурою області було затримано заступника голови Кіровоградського міськвиконкому Вадима Волканова та колишнього голову ТВК № 100, депутата міськради Сергія Хільченка. Обох підозрюють у причетності до фальсифікації виборів Президента України в 2004 році.

Кримінальні справи стосовно Вадима Волканова та Сергія Хільченка були порушені ще в грудні 2004 року. Тоді підозрювані тривалий час переховувалися від слідства. Екс-голову ТВК № 100 було затримано в Києві. Вадим Волканов повернувся сам, після того як Верховна Рада прийняла закон про недоторканність депутатів місцевих рад. Через суд йому вдалося поновитися на посаді заступника голови міськвиконкому з гуманітарних питань.

Підозрюваним інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 157 (перешкода здійсненню виборчого права), ч. 3 ст. 158 (неправомірне використання виборчих бюлетенів, фальсифікація виборчих документів або неправильний підрахунок голосів або неправильне оголошення результатів виборів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Прес-секретар прокурора Кіровоградської області Наталя Алєксєєнко підтвердила нашому кореспондентові факт затримання двох осіб, однак прізвищ не назвала.

Кіровоград.