Феміда задовольнила «Віче»

Вищий адміністративний суд зобов’язав ЦВК надати інформацію про дільниці, на яких вибори були визнані недійсними або проводився перерахунок голосів.

Цією ухвалою суд частково задовольнив клопотання представника партії «Віче» Інни Богословської, яка клопотала перед Фемідою зобов’язати ЦВК надати протоколи рішення й акти виборчих комісій про перерахунок голосів, а також документи з тих дільниць, де вибори було визнано недійсними. На думку пані Богословської, витребування таких документів може послужити доказом порушень у ході виборчого процесу.

Дослухавшись таким чином до аргументів «Віча», Вищий адмінсуд приступив до заслуховування пояснень за позовними вимогами ще двох «судових соратників» цієї партії — Блоку Юрія Кармазіна і Народного блоку Литвина. Вони наполягають на визнанні судом порушень на виборах системними і такими, що спотворюють результати волевиявлення громадян.

Представник Блоку Кармазіна Андрій Стеблевський доводив учасникам засідання: ЦВК невідповідним чином організувала роботу окружних і дільничних комісій, що й спричинило порушення. Серед найпоширеніших із них Стеблевський назвав непідписання низки протоколів окружних комісій усіма їхніми членами, порушення права на присутність на засіданнях комісій депутатів, спостерігачів і представників ЗМІ. Ішлося також про безпідставні внесення членами комісій позначок у бюлетені, порушення таємниці голосування, присутність у кабінках для голосування двох і більше осіб, невідповідне оформлення протоколів, відмова членів комісій у видачі протоколів з результатами.

Суд триває.

Бійка в раді

У четвер розпочала роботу перша сесія Київської обласної ради 5-го скликання.

Згідно з даними Київської обласної територіальної виборчої комісії, за підсумками виборів найбільшу кількість мандатів в обласній раді одержав Блок Юлії Тимошенко — 66.

У блоку «Наша Україна» 16 мандатів, у Соцпартії України — 14, Партії регіонів — 11, Народного блоку Литвина — 7, Українського народного блоку Костенка і Плюща — 6.

Усього в Київській обласній раді 120 депутатів. На першій сесії присутні 118 з 119 зареєстрованих тервиборчкомом депутатів.

Сесія проходила дуже бурхливо. Декотрі з депутатів побилися і розбили урну для голосування. На час підписання номера результати голосування по кандидатурі голови облради були невідомі. Фракції БЮТ і соціалістів утворили більшість у Київській обласній раді.