Міністерство фінансів не залишило каменя на камені від проекту фінансового плану НАК «Нафтогаз України», за яким компанія мала 9 мільярдів збитків. На переконання в. о. міністра фінансів, ці збитки — від неопераційної діяльності, а від операційної НАК «Нафтогаз України» має прибуток у 1,6 мільярда гривень. Інакше кажучи, збитки є, але вони — результат незадовільного управління компанією. Якщо так, то постає питання, на скільки виправдано підвищувати ціни на газ і електроенергію для населення, бюджетних організацій і комунальної енергетики?

Власне, позиція Мінфіну зрозуміла, з огляду на низку пекучих проблем, які постали під час непримиренної боротьби з прихованим дефіцитом держбюджету. Непримиренної і не вщухаючої з другої половини 2004 року.

І під час різкого збільшення витрат на енергоносії у структурі виробництва, що, природно, зменшує прибутки підприємств, а відтак і відрахування з них податків.

Нещодавні заяви в. о. міністра фінансів Віктора Пинзеника і його заступника Віктора Кальника не лишають жодного сумніву в тому, що з економічної точки зору залишається одне — скорочувати держбюджет. Популізм і белетристика на законодавчому рівні вже не пройдуть. Непрофесійність критично небезпечна, оскільки ми можемо догосподарюватися до того, що інфляція почне з’їдати соціальні виплати, а держбюджет стане вічним донором Пенсійного фонду. За таких умов фінансовий план НАК «Нафтогаз України» може стати індикатором дуже актуальних перемін у бюджетному процесі. Міністерство фінансів узагалі відмовлялося його прийняти, оскільки, тільки-но стали нараховувати ПДВ на імпортний газ, почалися спроби заміщення втраченої податкової пільги. Так, НАК «Нафтогаз України» запевняла, що для стабільного постачання природного газу в Україну і вчасних розрахунків за імпортований природний газ з бюджетом слід звільнити від ПДВ операції із завезення енергоносіїв на митну територію України і встановити нульову ставку ПДВ на операції з його продажу. Однак Міністерство фінансів виступило навіть проти погашення боргів із ПДВ векселями, бо йдеться про сплату цього року 5,2 мільярда гривень (за імпорту більш як 50 мільярдів кубометрів газу за ціною 95 доларів США за 1 тис. куб. м. — Авт.). Ще рішучіше заперечила Державна податкова адміністрація, глава якої Олександр Кіреєв порадив НАК бути більш скромною: мовляв, не віриться, щоб за сили-силенної баз відпочинку, підсобних господарств, організацій, які не мають жодного відношення до енергетики, не було грошей платити податки. За даними податківців, загальна заборгованість НАК «Нафтогаз України» становить 5 мільярдів гривень. Ходи — перевір! Тим паче що глава НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко рішуче відкидає звинувачення Мінфіну. Варто процитувати: «Я не погоджуюся з позицією міністра фінансів, бо вона некоректна по відношенню до «Нафтогазу». Не можна робити компанію Пенсійним фондом держави і донором бюджету».

Зрештою, Кабінет міністрів так і не затвердив на своєму засіданні фінансовий план НАК «Нафтогаз України», про що повідомив в. о. міністра фінансів Віктор Пинзеник. Спостерігаючи збоку за малозрозумілою для широких кіл громадськості боротьбою за мільярди гривень платників податків між НАК «Нафтогаз України» та міністерствами і відомствами мимоволі шкодуєш, що ми й досі не маємо єдиної системи моніторингу паливно-енергетичних ресурсів і житлово-комунальних послуг, на основі якої цивілізовані країни й створюють свої енергобаланси й узгоджують грошові та енергетичні потоки. Такої системи моніторингу, яку напередодні обіцяли впровадити науковці Інституту інформатики та управління НАНУ. Кажуть, уже є і відповідний законопроект, і американський інвестор, і бажання великих парламентських фракцій. Буде система незалежного моніторингу, то суперечок не поменшає, але на енергоринку обов’язково прояснішає. І для постачальників, і для споживачів енергоресурсів.

Хочемо по 95 доларів!

Це при при тому що керівник «Газпрому» Олексій Міллер заявляє, що газ для України не буде дешевше, ніж 230 доларів за тисячу кубометрів

НАК «Нафтогаз України» не бачить підстав для перегляду з 1 липня чинної ціни на природний газ, який компанія купує в «Росукренерго».

«На сьогодні з боку України в особі СП «Укргаз-Енерго» є контракти на поставки газу для України, де чітко зафіксовано ціну на всі п’ять років — 95 доларів. Тому сьогодні в мене нема ніяких підстав говорити, що ціна з 1 липня зміниться», — заявив начальник департаменту економіки й цінової політики «Нафтогазу України» Ярослав Диковицький в ефірі радіо «Свобода». Справедливості заради він відзначив, що зафіксована в контракті між «Росукренерго» та спільним підприємством ЗАТ «Укргаз-Енерго» ціна на природний газ, який поставляється в Україну, в розмірі 95 дол. за 1 тис. кубометрів «може змінюватися, але в разі зміни макроекономічних показників у країні». «На сьогодні цих підстав я особисто не бачу», — відзначив Диковицький.

Тим часом заступник голови правління ВАТ «Газпром» Олександр Медведєв днями в інтерв’ю українським ЗМІ заявив, що ціна природного газу, який поставляє «Росукренерго», з 1 липня може зазнати змін.