Першоквартальний показник зростання ВВП поліпшився до 2,4 відсотка. Березневий — до 4 відсотків. Дехто списує висхідний рух економічного зростання на те, що в березні працювали на два календарні дні більше, ніж у лютому. Але, на думку керівника групи радників голови Нацбанку з питань макроекономіки Валерія ЛИТВИЦЬКОГО результат індустріального розвитку не піддається лінійному виміру.

— Валерію Олексійовичу, якщо я не помиляюсь, економічне зростання відроджується після січневого уповільнення до історичного мінімуму.

— Саме так. У січні ми мали мізерний темп зростання у 0,9 відсотка, у січні-лютому — вже 1,5, а в першому кварталі — 2,4 відсотка. Водночас важко не помітити фактів, які, на мій погляд, віддзеркалюють позитивні тенденції на перспективу.

По-перше, після чотирнадцятимісячного спаду відновилося зростання в будівництві, яке дає 4 відсотки ВВП. Створена додана вартість у цьому секторі в першому кварталі становила 5 відсотків. Враховуючи доволі високі темпи зростання виробництва в машинобудуванні (9,1 відсотка) й випуску будматеріалів, можна дійти висновку, що відроджена активність у будівництві сприяє появі висхідного поступу в інвестиційній сфері.

По-друге, після відновлення в березні зростання промисловості (+0,2 відсотка за січень—березень) її внесок у зростаючий рух ВВП став більш вагомий. Майже на відсоток пришвидшилася динаміка валової доданої вартості у добувній промисловості, а від’ємна динаміка обробної промисловості —0,8 відсотка — найменше значення від початку року.

По-третє, минулорічні темпи зростання зберігає сільське господарство (4,5 відсотка), попри зміщення на більш пізній період початку посівних робіт.

По-четверте, після восьмимісячного спаду в лютому почало збільшуватися виробництво валової доданої вартості в торгівлі. Динаміка його зростання в першому кварталі не була ситуативною навіть з огляду на певне пригнічення споживчих настроїв перед виборами.

По-п’яте, набирає минулорічного тонусу транспорт, який створює 12 відсотків ВВП.

— Що з усього цього випливає?

— Якщо на початку року чотири галузі (освіта, торгівля, будівництво, промисловість) мали від’ємний внесок у ВВП, то нині такий внесок має лише обробна промисловість (—0,8 відсотка за підсумками першого кварталу). Внутрішній попит цього року є основним чинником підтримки економічного зростання «на плаву». Збільшується імпорт відповідного спрямування, активізується внутрішня торгівля, переважаючими темпами зростає виробництво в галузях кінцевого споживання. Очевидно також, що внутрішній інвестиційний попит досі перебуває «у сплячці», але в березні вже з’явилися ознаки того, що економіка випростовує спину, про що свідчить зростання в будівництві, у сфері виробництва будматеріалів, висока динаміка машинобудування. Нарешті зрушили світові ціни на метали, але зовнішній попит ще гальмує зростання ВВП, перебуваючи на найнижчому з 1999 року рівні.

— Що сьогодні ви порадили б уряду?

— Хоча закладений у нинішній держбюджет макропрогноз зростання ВВП ще видається надміру оптимістичним, корективи Мінекономіки до минулорічного рівня (2,6 відсотка) не інакше, як поспішні. Небезпечно нехтувати ризиками нового уповільнення зростання, пам’ятаючи, що березень є піковим місяцем висхідної макродинаміки за всі роки після виходу з рецесії в дев’яності. Для підготовки розгорнутого прогнозу динаміки ВВП я радив би дослідити передусім вплив на неї цін на газ і нафтопродукти. На часі проаналізувати перспективу заміщення внеску промисловості у створення ВВП набутками торгівлі, транспорту, зв’язку. Слід відкоригувати оцінки минулорічного впливу посилення або послаблення обмінного курсу гривні на експортно-імпортні операції, а також оцінити внесок чистого експорту у формування ВВП. Більш грунтовно варто дослідити вплив минулорічних і цьогорічних підвищень зарплат, пенсій і соціальних виплат на потенціал споживчого попиту і перспективи його трансформації в динаміку ВВП та інфляції. Звісно, потрібно наполегливо активізувати кредитну підтримку підприємств АПК, відновити й модернізувати довгострокове рефінансування комбанків, які кредитують інвестиційні проекти та програми енергозабезпечення, законодавчо розблокувати іпотечне кредитування заради піднесення будівельного сектору.