Прес-служба Генпрокуратури розповсюдила заяву, в якій ідеться про «справу» Олександра Турчинова і Андрія Кожем’якіна:

«Генеральною прокуратурою України було порушено кримінальні справи за фактом незаконного прослуховування заступника головного редактора газети «Сегодня» Олександра Корчинського та за фактом незаконного знищення працівниками Служби безпеки України оперативно-розшукової справи щодо одного із злочинних угруповань.

У даних кримінальних справах проводиться досудове слідство, однак обвинувачення наразі нікому не пред’являлося і не застосовувалися запобіжні заходи. Водночас у цих кримінальних справах допитано як свідків велику кількість посадових осіб як СБУ, так і прокуратури.

У процесі досудового слідства для з’ясування певних обставин виникла необхідність у допиті як свідків Олександра Турчинова та Андрія Кожем’якіна. Тому дійсно у встановленому законом порядку як свідків було викликано Олександра Турчинова та Андрія Кожем’якіна для давання свідчень у цих кримінальних справах.

Слід сказати, що органи досудового слідства кожен день викликають та допитують у різних кримінальних справах тисячі громадян, у тому числі і таких, що обіймають найвищі державні посади.

Однак Олександр Турчинов та Андрій Кожем’якін, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України (частина 1 статті 70), з незрозумілих причин до слідчих органів не з’являлися та свідчень про відомі їм обставини не дали.

З огляду на це органи досудового слідства змушені були в порядку, передбаченому Кримінально-процесуальним кодексом України (частина 2 статті 70), винести постанову про привід цих свідків через органи внутрішніх справ. Проте цю постанову не виконано, оскільки один із свідків перебуває на лікуванні, а місцезнаходження другого — невідоме.

Заяви окремих політиків про те, що досудовим слідством винесено постанову про обрання щодо Олександра Турчинова та Андрія Кожем’якіна запобіжного заходу — взяття під варту, є абсолютно неправдивими та провокаційними.

Крім того, пов’язування виконання службових обов’язків працівниками органів прокуратури з політичними процесами, які відбуваються в державі, є некоректним та безпідставним».