Питання про скасування моніторингу щодо України Парламентська асамблея Ради Європи може розглянути у січні 2007 року. Про це повідомив народний депутат, голова постійної делегації Верховної Ради у Другій частині сесії ПАРЄ 2006 року Борис Олійник.

За його словами, доповідачі моніторингового комітету ПАРЄ Х. Северинсен і Р. Вольвенд зазначили, що вибори в Україні 26 березня пройшли у повній відповідності з демократичними стандартами. «Характер виборів в Україні сигналізує про необхідність підготовки плану дій для скасування процедури моніторингу країни, оскільки держава подолала останню перешкоду на цьому шляху», — наголосили доповідачки.

Водночас Парламентська асамблея рекомендувала українській владі й надалі вдосконалювати виборчий процес: прийняти у співпраці з Венеціанською комісією уніфікований виборчий кодекс; розширити повноваження ЦВК із врегулювання технічних питань, призначити дати виборів до Верховної Ради та місцевих законодавчих органів у різні строки, створити централізований державний реєстр виборців, забезпечити функціонування Конституційного Суду та каналу громадського телебачення.

Крім того, за словами членів постійної делегації Верховної Ради народних депутатів Анатолія Раханського та Олени Бондаренко, на сесії розглядалися й інші питання, зокрема пов’язані з аварією на Чорнобильській АЕС.

Анатолій Раханський висловив сумнів, що у використанні коштів, які надавалися Європейським співтовариством на будівництво об’єкта «Укриття» над четвертим енергоблоком ЧАЕС, не було застосовано корупційної схеми. І поставив питання про перевірку використання цих коштів. Народний депутат переконаний: нині потрібно вирішувати не лише питання соціального захисту громадян, які постраждали від чорнобильської аварії, а й думати про будівництво нового саркофага на четвертому енергоблоці. А дізнатися більше про біль українського народу члени Асамблеї змогли під час фотовиставки «20 років Чорнобильської трагедії», яка проходила в Палаці Європи.