Вищий Адміністративний суд зобов’язав Центральну виборчу комісію проконтролювати зберігання первинних документів з виборів до Верховної Ради протягом чотирьох років. Тим самим частково задовольнивши клопотання блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція».

Як зазначила лідерка блоку, їй повідомили про те, що «ЦВК дав розпорядження на місцях негайно знищити всю документацію і скласти про це відповідний акт». Таке розпорядження, за її словами, зокрема надійшло до територіального виборчого округу № 45 Донецької області.

Проте заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук категорично заперечила, що Центрвиборчком давав вказівки зі знищення первинної документації. «Не давалася, не може даватися і не буде даватися», — наголосила вона. Бо згідно із законодавством, ці документи належать до документів тривалого зберігання, пояснила заступник голови.

Водночас інші позивачі — Юрій Кармазін та Інна Богословська — висловили переконання, що клопотання має бути задоволене. Оскільки, за наявною інформацією, на окремих виборчих дільницях і тервиборчкомах знаходили мішки для бюлетенів, у яких був туалетний папір або шматки шпалер. Що свідчить про наявність небезпеки для подальшого продовження знищення бюлетенів.

Вищий Адміністративний суд мав учора також заслухати пояснення сторін, що стосуються системних порушень, допущених ЦВК під час підрахунку голосів. Зокрема, пояснення сторін з третьої частини позовних вимог, що містяться в позовах Блоку Кармазіна, партії «Віче» і Народного блоку Литвина.

На момент здачі номера стало також відомо, що Вищий Адміністративний суд не задовольнив клопотання блоку «Патріоти України» про участь у судовому процесі за позовом до Центральної виборчої комісії. Як передає УНІАН, своє рішення суд мотивував тим, що терміни подачі заяв щодо участі в судовому процесі сплинули.