Антимонопольний комітет підозрює окремі молокопереробні підприємства у зловживанні монопольним становищем. Про це, відповідаючи на вчорашній прес-конференції на запитання «Голосу України», повідомив перший заступник голови АМКУ Юрій Кравченко.

За його словами, після заборони ввезення молочної продукції до Росії відділення комітету на місцях, аналізуючи ситуацію, встановили, що за збереження колишніх обсягів заготівлі сировини у регіонах, де переробники мають монопольне становище, ціни на молоко, яке закуповують у селян, поступово знизилися до 600 гривень за тонну. А там, де є конкуренція, вони не опускалися нижче 950 гривень. Тобто навіть ті підприємства, які не експортують молочну продукцію до Росії і не постраждали від економічних санкцій з боку РФ, намагаються нагріти руки на простих людях, котрі у своїх дворах тримають корів і для яких продаж молока є основним доходом.

Як заявив Юрій Кравченко, за ознаками порушення конкурентного законодавства відділення комітету в Черкаській і Івано-Франківській областях уже порушили по дві справи, у Сумській — шість і у Львівській — три.

Зокрема, повідомив

Ю. Кравченко, на Сумщині порушено проти «Охтирського сиркомбінату», «Сумського молочного заводу» і «Буринського заводу сухого молока». Із січня ці компанії знизили закупівельні ціни майже в 1,5 разу: для населення — з 1—1,15 гривні за літр до 60—65 копійок, а для сільгоспвиробників — з 1,2—1,4 гривні за літр у кращому разі до гривні, а то і до 80 копійок. У цій само області ведуть розслідування проти «Роменського молочного комбінату», «Білопільського сирзаводу» і «Глухівського маслосирзаводу», які у деяких районах Сумщини більше 60 копійок за літр молока не платять.

До того ж переробні підприємства не попереджають господарів корівок про зміну цін, а отже, позбавляють права вчасно зробити вибір на користь вигіднішого закупника.

Усього із січня комітет розіслав вимоги утриматися від необґрунтованого зниження цін на закупівлю молока 68 підприємствам.

В АМКУ, щоб уникнути цих порушень надалі, закликають запровадити практику укладання договорів на закупівлю молока між заводами і населенням, затвердити єдиний порядок оплати за нього залежно від якості, вмісту жирів і білків.