На жаль, від в’язниці не застрахований ніхто. Є тисяча способів «порівняно незаконного позбавлення волі»

Історію свого арешту і наступних звинувачень Сергій Лазоренко, доктор юридичних наук, екс-заступник голови Фонду держмайна України, розповів на прес-конференції, що відбулася недавно в Києві.

2 березня 2006 року до нього підійшли троє з «корочками». І запросили до Департаменту карного розшуку МВС України. Там Сергій довідається, що його звинувачують у спробі замовного вбивства власної дружини. У Балаклеї Харківської області затримали двох кілерів, у яких вилучили 800 грамів тротилу. Начебто вони, на замовлення чоловіка, що передав через міфічного посередника п’ять тисяч доларів (здрібніли нині кілери!), повинні були підірвати машину Еріки Лазоренко. Далі підозрюваного везуть у Харківську область, де місцеві опери намагаються з’ясувати, чому він докотився до такого життя, що замовив фізичне усунення своєї дружини. Жодних очних ставок з кілерами, жодних речдоків, навіть побічних доказів, за словами затриманого, не було. Щоправда, «докази» незабаром з’явилися — в київській квартирі Лазоренка знайшли зброю. Мисливську рушницю (Лазоренко був зареєстрованим мисливцем) і малокаліберний пістолет «Марго» із простроченим дозволом — особистий подарунок начальника УВС Донецької області генерала С. Гавриленка. Ще знайшли пачку патронів дев’ятого калібру — «пушку» для них (магнум, вінчестер) знайти не змогли. Обвинувачуваний упевнений, що через брак інших аргументів, щоб утримувати його під вартою, їх йому підкинули...

Отже, заслужений юрист України, що пропрацював 17 років в органах прокуратури, задумує вбити власну дружину. Але мотив незрозумілий. Усе майно записане на Сергія Лазоренка, жодних сварок чи великих суперечок між подружжям оточуючі пригадати не можуть. Зрада? 800 грамів тротилу можуть рознести на шматки броньовик. Усі довідки про психічне здоров’я Лазоренка в порядку. Затримані горе-кілери імені замовника назвати не можуть. А от звідки вони знають ім’я потенційної жертви, слідство ще має розібратися. Тому що ворогів у Сергія Лазоренка, з огляду на специфіку його роботи, могло бути цілком достатньо.

А що жертва змови? Уявіть собі жінку, якій пред’являють докази, що її «замовив» чоловік. Одразу ж після виклику в органи Еріка Лазоренко письмово заявляє, що все це провокація, вона безмежно любить і довіряє чоловікові, просить, щоб їм дали спокій. Хоча одного її слова вистачило б, щоб чоловіка посадили на довгі роки. І лише він був би першим підозрюваним, якщо з нею трапилося б що-небудь...

Нині Сергій Лазоренко звільнений під заставу 17 тисяч гривень. Але справа його «живе». Подружжя весь час тримається разом, тому що не вірить у презумпцію невинності, у верховенство закону. Вони всерйоз побоюються за своє життя, за життя їхньої доньки.

Ситуацію коментує Едуард Багіров, президент Міжнародної ліги захисту прав людини:

— У цій історії Сергія Лазоренка хочуть елементарно підставити. Наявне так зване замовлення. А от хто замовив і кому це вигідно, найімовірніше, ми так і не довідаємося... Занадто вже бездарно і безглуздо поводяться органи, а високі чини відмовляються коментувати ситуацію, посилаючися на таємницю слідства. Проте загроза життю подружжя, хоч як прикро, залишається.