Треба запровадити Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги. Про це вчора йшлося на прес-конференції в УНІАН, присвяченій питанням детінізації енергетичного сектору.

На думку представника НСНУ Ксенії Ляпіної, необхідно звести єдиний енергетичний баланс так, щоб не було відмінності між тими ресурсами, які споживаються, і фінансовими потоками — платою за них. Насамперед, вважає вона, необхідний чіткий облік, за що споживач платить, оскільки на сьогодні, «можливо, по дорозі втрачаються фінансові ресурси, а, можливо, й самі енергоресурси — гаряча вода тощо».

К. Ляпіну підтримали Михайло Волинець (БЮТ), Василь Волга (СПУ), Володимир Бронніков (Партія регіонів). На їх думку, перше, що необхідно зробити для розв’язання ситуації — створити Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги, оскільки за її відсутності неможливо повністю й достовірно забезпечити інформацією про витрати та облік енергоресурсів органи влади.

Відповідну постанову Верховної Ради, яка рекомендує запровадити таку систему моніторингу, вже підготовлено.

Як зазначив на прес-конференції керівник групи розробників Єдиної державної системи моніторингу (ЄДСМ) Анатолій Любаревич, для забезпечення впровадження такої системи пропонується створити Національну комісію із питань державного контролю інформації щодо всіх індикативних показників загального енергобалансу і ЖКГ.

За словами А. Любаревича, 2004 року Україна спожила газу на 16 млрд. грн., електроенергії — на 12 млрд. грн. та інших житлово-комунальних послуг — на 9,2 млрд. грн., в цілому — на 38 млрд. грн. енергоресурсів. При цьому населення, за його даними, яке займає в структурі споживачів 25%, платило в середньому по 200 грн. на одного абонента, що в перерахунку загалом становить близько 49 млн. грн. «Ось що таке розбалансування ринку», — пояснив він.

У цілому вартість створення такої системи в Україні —350 млн. дол., окупність проекту — кілька місяців. При цьому, за словами А. Любаревича, американська компанія «Sahara Group» висловила готовність інвестувати зазначені кошти в цей проект без будь-яких державних гарантій.