Дух і буква закону

Учора Вищий Адміністративний суд продовжив розгляд позовів до Центральної виборчої комісії з боку партій і блоків, які не подолали тривідсотковий рубіж. Зокрема, щодо підрахунку голосів.

А напередодні сторони спершу дискутували з приводу позовної вимоги зобов’язати ЦВК прийняти рішення щодо підсумків виборів у формі постанови.

Сторони позивача (на засіданні давали пояснення всі представники партій і блоків, які подали позови або підтримують їх) наполягали на тому, що протокол не може бути рішенням щодо підсумків виборів. Свою вимогу вони аргументували відповідними нормами закону про Центральну виборчу комісію.

А представник ЦВК Марина Ставнійчук наголосила на безпідставності вимог позивача. Вона підкреслила, що термін і форма прийняття рішення виписані у статті 96 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «ЦВК встановлює результати... Про що складається протокол».

Представники БЮТ і «Нашої України», які виступають на боці відповідача, підтримали позицію Центральної виборчої комісії. Так, Юрій Ключковський, зокрема, пояснив, що ЦВК приймає рішення у формі постанови тільки під час реєстрації народних депутатів, а закон про ЦВК стосується лише діяльності комісії і не є імперативним.

Після цього Андрій Нікітін, представник Блоку Наталі Вітренко, виступив з поясненнями вимог, в яких оспорюється метод підрахунку голосів і розподілу мандатів. Зокрема, він зазначив, що «відповідач застосував кількісний показник», і це дало «неправильний підрахунок голосів і партій, які подолали тривідсотковий рубіж». На переконання сторони відповідача, під час підрахунку голосів не повинні були враховуватися недійсні бюлетені, а також ті, в яких виборець голосував «проти всіх».

Сімферополь тисне на гальма

Виборча комісія Криму й досі не приступила до підбиття підсумків виборів депутатів Верховної Ради автономії, оскільки Сімферопольський міський тервиборчком ще не здав протоколу.

Решта протоколів дільничних комісій наявні, на деяких дільницях уже проведено повторні підрахунки голосів, а тервиборчком Сімферополя, згідно з рішенням суду, ще розглядає скарги. Йому залишилося прийняти протоколи від дільничних комісій ще й по виборах депутатів міськради від Київського району.

На останньому засіданні виборчком автономії ухвалив рішення залишити скарги без розгляду: в одному випадку підставою для цього послужило те, що їх подали з порушенням установлених законом строків, у другому — тому що стосувалися вони виборів депутатів міських і районних рад, які не входять у компетенцію виборчкому Криму.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Стара Збур’ївка без нового голови

Повторно обиратимуть сільського голову мешканці села Стара Збур’ївка Голопристанського району. За позовом довіреної особи одного з кандидатів суд взяв до уваги той факт, що в бюлетенях не було підпису одного з членів дільничної виборчої комісії.

Унаслідок підрахунку голосів було визнано недійсними близько трьохсот бюлетенів з виборів до Верховної Ради, стільки само — до обласної та районної, а також з виборів сільського голови.

На думку суду, результати голосування за кандидатуру сільського голови в такому разі є підстави вважати спотвореними. І хоч в законі про місцеві вибори не зазначено, що кількість недійсних бюлетенів може впливати на результати волевиявлення, старозбур’ївцям доведеться обирати сільського голову ще раз.

Алла БРУСИЛОВА.

Херсонська область.