Днями київський міський голова Леонід Черновецький підписав розпорядження про відсторонення директора державного комунального підприємства — телерадіокомпанія «Київ» Валерія Ткачука (на знімку) від роботи та проведення службового розслідування. А контроль за виконанням цього розпорядження Леонід Черновецький залишив за собою.

Виконання обов’язків директора, як повідомляє сайт телерадіокомпанії, з 17 квітня покладено на першого заступника глави телекомпанії «Київ» Микиту Бєльського. Крім того, нагадує, «що в п’ятницю київський міський голова Леонід Черновецький в ефірі нашого каналу заявив, що нікого не звільнятиме».

Працівники ТРК запевнили, що «працюють у звичайному режимі», однак не приховували, що відчувають у колективі напруженість. І хвилюються. Особливо, коли минають кабінет директора, який опечатано. Сам Валерій Ткачук, якого госпіталізовано до Інституту кардіології ім. Стражеска з високим тиском, перебуває в реанімації.

В телефонній розмові директор телекомпанії «Київ» заявив, що розпорядження про відсторонення його від службових обов’язків не має ніякої юридичної сили і має суто політичний підтекст. «Крім того, Леонід Черновецький поки лише міський голова, а не голова Київміськдержадміністрації, яка є засновником нашої телекомпанії, — зазначив Ткачук. — Відсторонити від роботи може суд чи прокурор, коли людина в стадії алкогольного сп’яніння, а голова міста — не представник Феміди. Найголовніше — мені і досі не пред’явили жодної претензії. Тільки встигли спаплюжити моє ім’я. Розцінюю це як наступ на свободу слова. Це найгірші зразки кучмівського правління. Сподіваюся, що журналісти мене зрозуміють і підтримають».

В. о. директора Микита Бєльський в інтерв’ю «Голосу України» був небагатослівний: «Немає чого коментувати. Я не юрист. Є розпорядження нового міського голови, яке обов’язкове до виконання. Проводиться службове розслідування».

Тетяна Палій (головний редактор «Столичних новин»): «І Ткачука, і Бєльського ми дуже поважаємо. Тому нині працівники ТРК опинилися в складній ситуації. Чекатимемо завершення розслідування».

Микола Дяченко (заступник директора): «Я належу до керівного складу, працював у команді Ткачука, тому мені важко об’єктивно оцінити ситуацію. Але механізм відсторонення Ткачука, як і сам факт, я не підтримую. На мою думку, оптимальний варіант: щоб усе відбувалося спокійно, без стресів і непорозумінь, не варто ламати людей через коліно. Щоб працівники телерадіокомпанії не ділилися на своїх і чужих. Про це я говорив на зборах у присутності Черновецького. Мені здається, на одній з перших сесій Київради треба оголосити про завершення повноважень керівників комунальних ЗМІ, яким тимчасово доручити виконувати функції. Оголосити конкурс на заміщення керівних посад. Відповідна комісія розгляне кандидатури, і тільки після цього їх затверджуватиме сесія Київради. Найголовніше — у стосунках дотримуватися моральних принципів, і не варто поспішати — всьому свій час».

А Леонід Черновецький вирішив його не втрачати. І вже звільнив всіх працівників міської держадміністрації. Документом передбачено зміни в структурі та штатному розкладі КМДА. Вони почали діяти з 17 квітня, але ще мають бути узгоджені з Кабінетом Міністрів і затверджені міськрадою. До 1 травня управління кадрової роботи, працюючи відтепер позаштатно, має подати пропозиції стосовно скорочення штату. Виконувачем обов’язків заступника голови Київської міської адміністрації Черновецький призначив колишнього депутата Київської міської ради Володимира Головача.

Конституційний Суд України у справі про особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування у м. Києві визначив зокрема: Президент України призначає головою Київської міської державної адміністрації лише особу, яка перемогла на виборах на пост київського міського голови. Отже, вирішувати питання стосовно працівників адміністрації та директора ТРК «Київ», засновником якої є саме Київська міська державна адміністрація, п. Черновецький може, але лише після його призначення Президентом України на посаду голови держадміністрації.

Стосовно відсторонення. Для держслужбовців воно передбачене Законом України «Про державну службу». Підставою для відсторонення державного службовця від виконання повноважень є невиконання службових обов’язків, що призвело до людських жертв або заподіяло значної матеріальної чи моральної шкоди громадянинові, державі, підприємству, установі, організації чи об’єднанню громадян (при цьому заробітна плата зберігається). Рішення про відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою приймає керівник державного органу, в якому працює цей службовець.

Крім цього, законодавством встановлена певна процедура звільнення працівників (а саме це згідно з повідомленням, розміщеним на офіційному Інтернет-сайті київської міської влади, зробив новий міський голова). Чи дотримані при цьому звільненні формальності трудового законодавства, хоча б попередження, залишається невідомим. А отже, можна припустити, що підстави для звернення до суду пан Черновецький вже дав.