Справа про списки

Прокуратура Центрального району Миколаєва порушила кримінальну справу за ознаками злочину «перешкоджання здійсненню виборчого права». Прокурорською перевіркою встановлено, що 25 березня цього року окружна виборча комісія територіального виборчого округу №126 прийняла постанову про дострокове припинення повноважень складу дільничної комісії №14 і призначення її нового складу. Незважаючи на припинення повноважень, колишній голова ДВК №14 залишила приміщення виборчої дільниці, забравши із собою ключі від сейфа, у якому мали зберігатися печатка, документація виборчої дільниці і списки виборців. Після того, як сейф відкрили співробітники МВС України у присутності членів окружної виборчої комісії, виявилося, що печатка і списки відсутні. У день виборів, 26 березня, о шостій годині колишній голова ДВК зайшла до приміщення виборчої дільниці і намагалася порвати додаткові списки виборців. Члени комісії хотіли її зупинити, та екс-голові вдалося зіпсувати списки виборців. Щоб вибори не було зірвано, окружна виборча комісія надала копії списків. Слідство триває. Відповідно до законодавства покарання за цей злочин передбачає обмеження волі на термін від 3 до 5 років або позбавлення волі на термін від 2 до 4 років.

Олена ІВАШКО.

Сама собі контролер

Обласна влада Дніпропетровщини вперше одержала повноваження на повний, а не частковий, контроль за реалізацією чотирьох обласних програм, фінансованих з державного бюджету. До них, зазначила голова ОДА Надія Дєєва, входить програма з інформатизації і комп’ютеризації шкіл сільської місцевості, яку буде обов’язково повністю завершено вже до кінця нинішнього року; з оздоровлення дітей, зокрема, сиріт і позбавлених батьківського піклування; з виплати грошової допомоги «чорнобильцям», а також програма «Цукровий діабет».

Щодо останньої, то, за словами Надії Дєєвої, з огляду на численні скарги громадян, ще триває перевірка лікувальних закладів області, які, порушуючи закон, видавали хворим інсулін та інші медичні препарати «на платній основі».

Крім того, цього року на Дніпропетровщині буде завершено реалізацію програми з придбання автобусів для сільських шкіл та машин «швидкої допомоги» для сільських лікарень. За сприяння обласної влади також відкриють спеціалізовані навчальні групи для дітей із вадами слуху та зору у вузах обласного центру, зокрема, у Придніпровській державній академії будівництва і архітектури.

Сергій КРАВЧЕНКО.

Сільські голови-рекордсмени

Як заявив керуючий справами Чернівецької облради Микола Довбиш, у Чернівецькій області обрано понад 35 відсотків нових сільських голів. Нових міських голів обрано п’ятеро, селищних — чотири.

Знову став сільським керівником найстаріший сільський голова України — 79-річний Іван Панчишин у селі Стара Красношора Сторожинецького району. Цей чоловік головує у селі з 1995 року. Іншого рекордсмена — Михайла Боднарука із села Стрілецький Кут на Кіцманщині — цього разу не обрали. Проте за його плечима 32 роки служіння сільській громаді, і він може відкрито дивитися людям у вічі.

Міським головою Чернівців переобрано Миколу Федорука. Це четвертий термін голови. І цього разу, незважаючи на великий відрив від суперників із «нашоукраїнців», Микола Федорук здобув пост у жорстких виборчих перегонах.

Сергій СУЛИМА.

Уп’яте обрали головою

Іван Шевчук уп’яте поспіль обраний на посаду міського голови Гнівані, що на Вінниччині. Довіру виборців 64-річний керівник міста завоював насамперед конкретними справами, зробленими для його мешканців. Досить сказати, що містечко повністю газифіковане. Вирішено проблему забезпечення багатоповерхівок водою. Тут будують житло і ремонтують дороги. У міського голови відкрита душа, він доступний для спілкування і з малим і старим. Ця риса також позитивно позначилася на виборі його земляків.

Утретє посядуть місця міських голів 53-річний Віталій Кучинський у Калинівці, 43-річний Анатолій Білик — у Погребищі, 50-річний Петро Ярмамка — у Тростянці. На другий термін обрано п’ятьох міських і селищних голів Вінниччини. А от 14 керівників уперше «примірятимуть» на себе відповідальні посади голів міст і селищ.

Наймолодшим міським головою став 28-річний керівник обласного центру Володимир Гройсман. До речі, у райцентрі Піщанка він має «двійника» — селищним головою там обрано Петра Гройсмана. Згаданий на початку І. Шевчук з Гнівані є патріархом серед посадовців такого рівня. До речі, посади керівників міст і селищ виборці довірили людям досвідченим. Середній вік цієї категорії голів рад наближається до п’ятдесяти років.

Віктор СКРИПНИК.

У раді — дві фракції

На першій сесії Луганської обласної ради сформовано дві фракції — Партії регіонів, куди увійшли сто депутатів, і КПУ у складі восьми обранців. Блок Наталії Вітренко, що одержав вісім мандатів, свою фракцію не створив.

Головою облради обрано висуванця Партії регіонів Валерія Голенка, його заступниками стали однопартійці. Депутати проголосували за збільшення чисельності апарату виконкому до 88 одиниць. Уведено нові посади, зокрема, ще одного заступника голови облради. Його обов’язки — підготовка створення виконкому облради, контроль за використанням бюджету і стан обласної комунальної власності.

Алла АНТІПОВА.