На честь олімпійського чемпіона

Віднедавна до плеяди видатних українців, чиї імена пов’язані з древнім Глуховом, спортивна громадськість древнього міста долучила видатного волейболіста, багаторазового чемпіона колишнього СРСР, Європи і світу — Костянтина Реву, започаткувавши кілька років тому волейбольний турнір його імені.

Цьогорічний турнір пам’яті Костянтина Реви зібрав 12 волейбольних дружин із Росії та України — і чоловічих, і жіночих. Поєдинки на майданчиках чергувались із різноманітними заходами неспортивного плану, що їх господарі турніру влаштували для спортсменів. Ветерани волейболу побували у відродженому монастирі «Глинська пустинь», на концерті місцевих аматорів сцени. Хвилюючим моментом було відкриття меморіальної дошки на фасаді міської школи №1, де майбутній чемпіон пізнавав основи наук і робив перші кроки у спорті. На її відкриття глухівчани запросили доньку уславленого спортсмена Олену Сколіну.

Серед жінок пальму першості здобула московська команда, яка пройшла триденний волейбольний марафон без поразок. У чоловіків фортуна була на боці колективу із Краматорська — кубок турніру до наступного року буде «прописаний» у місті машинобудівників.

Наостанок цих змагань, які дедалі виразніше набувають ознак міжнародних, символічні збірні України і Росії зіграли дві зустрічі. Рахунок виявився компромісним — 1:1.

Віталій МАТВІЄНКО.

Глухів

Сумської області.

Вісті звідусіль

Велоспорт (трек). Бордо (Франція). Чемпіонат світу. Фініш турніру виявився для нас вдалим. Збірна України здобула дві нагороди. «Срібло» в парних перегонах «медісон» вибороли Володимир Рибін із Донецька і кримчанин Любомир Полетайко. В перегонах переслідування українська команда (кримчани Любомир Полетайко і Роман Кононенко, ще один представник Донбасу Максим Поліщук і Володимир Дюдя з Білої Церкви) виграла бронзову медаль, перемігши велогонщиків Нідерландів. Чемпіонами стали спортовці Австралії, котрі в заїзді за перше—друге місця взяли гору над командою Великої Британії.

Шахи. Кушадасі (Туреччина). Чемпіонат Європи. Львів’янин Василь Іванчук (на знімку) став срібним призером. Українець здобув вісім очок в одинадцяти турах (швейцарська система). Він лише на пів-очка відстав від хорвата Зденка Кожула. Іванчук і донеччанин Євген Мірошниченко (був дванадцятим на європейському чемпіонаті) здобули путівки на першість світу.

***

Екс-чемпіон світу ФІДЕ Руслан Пономарьов заявив, що відмовляється від виступу у складі збірної України у всесвітній шаховій Олімпіаді (проходитиме з 19 травня по 5 червня в італійському місті Турині). За словами самого гравця, його більше цікавлять особисті досягнення, а Олімпіаду у складі збірної України він уже вигравав.

«У ці самі терміни в Софії відбудеться престижний міжнародний турнір, у якому братиму участь, — заявив Пономарьов. — У цих змаганнях моїми суперниками стануть провідні гравці світу: Веселин Топалов, Віші Ананд, Гата Камський та Етьєн Бакро».

До речі, відомо, що всі вони планують приєднатися до своїх збірних з п’ятого туру Олімпіади.

Бокс. Магдебург (Німеччина). Тут відбувся вечір професіонального боксу, у рамках якого український суперважковаговик Тарас Біденко зустрівся з 31-річним росіянином Олексієм Осокіним із Санкт-Петербурга (36 боїв, 12 перемог, 23 поразки, одна нічия). За підсумками шестираундового поєдинку арбітри одностайно віддали перемогу Біденку.

Хокей. Київ. Національна збірна України продовжує підготовку до чемпіонату світу. У столичному СК «Авангард» вона провела два контрольні матчі з володарем Кубка європейських чемпіонів, московським «Динамо». Наша команда святкувала переконливі перемоги. Спочатку — 7:1 (2:1, 2:0, 3:0), шайби закинули: Гніденко, 4, Сальников, 7, Матерухін, 29, Олецький, 38, Гунько, 49, Толкунов, 52, Андрій Михнов, 59 — Карпов, 1. Наступного дня — 4:1 (2:0, 1:1, 1:0), шайби: Олецький, 15, П. Борисенко, 19, Варламов, 30, Лясковський, 56 — Плотніков, 33.

19 і 20 квітня українська збірна зіграє товариські матчі з володарем Континентального кубка — «Ладою» (Тольятті).

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.