Результати виборів — у суді

Учора Вищий адміністративний суд продовжив розглядати позови до Центральної виборчої комісії України про визнання її дій з підрахунку голосів на виборах народних депутатів такими, що порушують виборче законодавство.

Ще минулої суботи суд розпочав розгляд позову Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» та блоку Юрія Кармазіна. Поки тривало засідання близько 150 прихильників Блоку Наталії Вітренко надихалися «Священной войной» та іншими піснями радянської епохи, а телеглядачі у прямій трансляції спостерігали за судовим процесом.

Того дня суд так і не приступив до розгляду позову по суті, оскільки розглядав цілу низку клопотань, що надходили під час процесу від позивачів. Так, зокрема, Блок Вітренко просив викликати в суд як свідка голову ЦВК Ярослава Давидовича, але суд відмовив. Щоправда, з іншого клопотання зобов’язав зажадати в ЦВК документи стосовно порядку денного і стенограми засідання ЦВК 10 квітня, коли було оголошено результати виборів.

А минулої неділі до Вищого адміністративного суду України надійшло ще три позови від партії «Віче», Блоку Юрія Кармазіна та Народного блоку Литвина. Оскільки в позовах були однакові вимоги, представники Феміди об’єднали їх в одне провадження. Представник у суді від ЦВК Марина Ставнійчук назвала ці позови «необгрунтованими та безпідставними». А тому, на її переконання, їх треба залишити без розгляду.

Розгляд справи, за прогнозами М. Ставнійчук, затягнеться на чотири—п’ять днів. А позивачі, зокрема Юрій Кармазін, наголошують на тому, що ЦВК та її представники в суді затягують процес.

За словами Наталії Вітренко, під час підрахунку голосів ЦВК використовувала «неправильну формулу»: врахувала голоси виборців, які голосували проти всіх, а також ті бюлетені, які було визнано недійсними. Втім, Марина Ставнійчук переконана: якщо не враховувати ці бюлетені, то Блок Вітренко все одно не дотягне до тривідсоткового бар’єра.