Трьом портфелів вистачить

У Полтавській обласній раді створили коаліцію демократичних сил. Меморандум про це підписали керівник місцевого осередку БЮТ Вадим Петренко та голови обласних організацій НСНУ та СПУ — Іван Близнюк та Степан Бульба. Всі вони заявили про необхідність об’єднання навколо програми Президента України Віктора Ющенка «10 кроків назустріч людям».

Таким чином, коаліція одержує 59 депутатських мандатів із 90. Отже, в керівному трикутнику будуть представлені всі коаліційні сили.

Невідомо, чи залишиться міським головою Анатолій Кукоба. Він у прохідному списку Партії регіонів до Верховної Ради. А поки що народний депутат Микола Кульчинський ініціював розслідування правоохоронними органами фактів появи в «обігу» під час виборів міського голови Полтави бюлетенів, які, мовляв, відрізнялися за кольором від тих, що офіційно друкувалися в місцевому видавництві «Полтава».

Що ж до районних рад, то в більшості районів, як і в цілому на Полтавщині, тут перемогли бютівці. Тому загалом формат коаліцій на місцях мало чим відрізнятиметься від обласного. За винятком Кременчука, Комсомольська та Миргорода, де найбільшу прихильність виборців здобули «регіонали». Та й тут перемоги їм може виявитися замало для «одноосібного» контролю над радами.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

А дев’ятці порозумітися важко

Сьогодні новообрані депутати Чернівецької районної ради, які першими на Вінниччині провели сесію, вдруге обиратимуть голову. Минулого разу після трьох турів голосування, яке тривало протягом дня, жоден з трьох претендентів на посаду голови ради так і не набрав необхідної кількості голосів.

Приватному адвокатові Олександру Суперсону, якого за третім разом голосування підтримали 20 депутатів, для цього не вистачило лише одного голосу. 19 народних обранців віддали перевагу керівникові одного з сільгосппідприємств Анатолію Лутковському. Чинний голова районної ради Микола Шершньов набрав лише сім голосів депутатів.

До названої районної ради обрано 40 депутатів (один з них не з’явився на сесію). Три політичні сили: БЮТ, Соцпартія і Компартія — мають по 9 представників, Народний блок Литвина — 3, решта — по два. Загалом до райради обрані депутати від дев’яти політичних сил.

Віктор СКРИПНИК.