Викликається Центрвиборчком

Сьогодні колегія суддів Вищого адміністративного суду України слухатиме адміністративну справу за позовом блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» та блоку Юрія Кармазіна з участю партії «Віче» як третьої особи, що не заявляє самостійних вимог (на стороні позивача), та Блоку Юлії Тимошенко як третьої особи, що не заявляє самостійних вимог (на стороні відповідача), про визнання протиправними дій Центральної виборчої комісії України стосовно встановлення результатів виборів народних депутатів України.

Як повідомила прес-служба Вищого адміністративного суду, позивач просить визнати дії ЦВК стосовно встановлення результатів виборів народних депутатів України 10 квітня 2006 року такими, що вчинені з порушенням вимог виборчого законодавства України і порушують права та інтереси, що охороняються законом. Позивачі просять суд зобов’язати ЦВК прийняти рішення про встановлення результатів виборів народних депутатів України у багатомандатному загальнодержавному окрузі у формі постанови та невідкладно надати її учасникам виборчого процесу. Водночас, на думку позивачів, для забезпечення позову суд має ухвалити постанову про забезпечення адміністративного позову шляхом заборони відповідачу вчиняти дії з офіційного оприлюднення результатів виборів до розгляду справи по суті. Власне кажучи, останній пункт позову було задоволено ще 11 квітня 2006 року, в день подачі адміністративного позову, коли суд заборонив ЦВК офіційне оприлюднення результатів виборів у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Вл. інф.

«Буде наступний апеляційний суд»

Шевченківський районний суд Києва заборонив Київській міській територіальній виборчій комісії проводити призначену на 14 квітня першу сесію новообраної Київської міськради.

Як повідомляє «Київпресінформ», ухвала суду підлягає негайному виконанню, однак може бути оскаржена в Апеляційному суді столиці через Шевченківський райсуд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом двох діб від дня одержання копії ухвали. Цю ухвалу було прийнято після розгляду справи за адміністративним позовом кандидата на посаду київського міського голови Олександра Омельченка до Київської міської територіальної виборчої комісії про скасування постанови «Про скликання першої сесії Київської міської ради, обраної 26 березня 2006 року». Свої вимоги О. Омельченко аргументував тим, що цю постанову прийнято з порушенням вимог чинного законодавства. Зокрема, на момент винесення Київським тервиборчкомом постанови про скликання сесії О. Омельченко вже подав апеляційну скаргу на рішення Шевченківського суду Києва, який відмовився скасувати результати виборів міського голови. Утім, очевидно, що найближчим часом перша сесія Київської міськради відбудеться, оскільки 13 квітня Апеляційний суд Києва не знайшов підстав для задоволення скарги О. Омельченка і залишив рішення Шевченківського суду Києва чинним. Це рішення наближає Леоніда Черновецького до моменту вступу на посаду київського міського голови. Утім, учора поки ще діючий міський голова О. Омельченко повідомив, що «буде наступний апеляційний суд». «Це боротьба за правду, і вона ще не закінчилася», — сказав він.