Позавчора ввечері голова ради блоку «Наша Україна» Роман Безсмертний, лідер БЮТ Юлія Тимошенко та голова СПУ Олександр Мороз підписали протокол стосовно процедури формування коаліції демократичних сил.

Саму церемонію біля конференц-залу Верховної Ради журналісти чекали понад дві години, поки «трійка» узгоджувала деякі питання. Як з’ясувалося пізніше — текст коаліційної угоди (однак, його не оприлюднили) і шостий пункт протоколу.

В основу останнього покладено принципи проекту меморандуму про створення коаліції демократичних сил. Саме він, за словами Юлії Тимошенко, «був узгоджений і мав бути підписаний 26 березня о 22-й годині».

Проект угоди про коаліцію, як передбачено в протоколі, буде парафований у перший день роботи Верховної Ради нового скликання. Проте не раніше складення присяги народними депутатами та формування фракцій. Крім того, сторони досягли згоди стосовно структури угоди, яка складатиметься з програмних засад, регламенту та розподілу сфер відповідальності. А перед формуванням уряду коаліція подаватиме до парламенту проект засад внутрішньої та зовнішньої політики. Планується, що спочатку розподілятимуть портфелі керівництва парламенту і комітетів, а опісля Президент вноситиме на розгляд парламенту кандидатуру прем’єра і Верховна Рада схвалюватиме склад уряду, сформований коаліцією. Лише після цього Верховна Рада затверджуватиме програму діяльності Кабінету Міністрів.

Юлія Тимошенко переконана: це перший формальний документ, який засвідчує намір створити коаліцію: «Це абсолютно логічний крок, якого очікує суспільство». Олександр Мороз зазначив, що в цьому документі вперше за 15 років закладена необхідність підготовки засад внутрішньої і зовнішньої політики України. «Це свідчить про нашу повагу до вимог Конституції. І це відповідним чином орієнтує діяльність усіх відповідних структур в Україні», — сказав лідер соціалістів.

«Ми перегорнули чергову сторінку правди і неправди, що була пов’язана з темою створення коаліції», — заявив голова ради партії «Наша Україна» Роман Безсмертний. — Уже можна з упевненістю сказати, що в новому парламенті буде створена коаліція демократичних сил у складі блоку «Наша Україна», Блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії». Однак, попередив «нашоукраїнець», попереду серйозні дискусії. І стосовно програми діяльності коаліції, і засад внутрішньої і зовнішньої політики України, і програми діяльності нового уряду.

«Караван рухається», — зазначив Роман Безсмерний. Поки що повільно і по дуже тонкому льоду.