У донецьких відберуть Нікітський ботсад?

Крим. Прокуратура Криму оскаржила в Господарському суді Києва рішення про передачу донецькій фірмі майна Нікітського ботанічного саду. У позові вимагається скасувати незаконне рішення президії Української академії аграрних наук про передачу майна державного підприємства «Торговий дім «Нікітський сад» до статутного фонду ТОВ «Науковий рекреаційний центр рослинництва і ландшафтного проектування», створеного однією з донецьких фірм.

Віктор ХОМЕНКО.

Під загрозою повені

Черкаси. Екстрене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки Черкаської обласної державної адміністрації триває у наддніпрянському селі Сокирне. Тут через стрімке руйнування прибережної смуги виникла загроза зупинки міського водогону та затоплення шести сіл і житлового мікрорайону Черкас. Повінь, що наближається з Росії та Білорусі, піднімає рівень води у Дніпрі і руйнує природні підвищення берегів. На місце екологічного лиха терміново виїхала бригада МHС України.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Мінус тисяча

Івано-Франківщина. Майже на тисячу осіб скоротилося населення області за січень-лютий цього року. За повідомленням обласного управління статистики, протягом цих місяців народилося 2 396 немовлят, а померло 3 352 прикарпатця. Тож нині на Прикарпатті проживає близько 1 388 тисяч осіб. Серед них селян на 205 тисяч більше, ніж городян.

Дарина НАЗАРЧУК.

На вулиці Петербурга вийдуть блокадні трамваї

Суботнього дня ветерани і жителі блокадного Ленінграда знову зможуть безкоштовно проїхати на громадському транспорті: від Університетської набережної відправляться в меморіальний рейс трамваї—ветерани воєнної пори.

На лінію вийдуть «емески» — так називали старий трамвай марки МС — моторний сталевий, що випускався Кіровським заводом.

Меморіальні рейси в Санкт-Петербурзі проходять вже всьоме. За всю свою історію рух трамваїв у місті переривався лише один раз — на чотири місяці —найстрашнішої холодної і голодної блокадної зими 1941—1942 років.

Цього дня 64 роки тому, 15 квітня 1942 року, після чотиримісячної перерви на вулиці обложеного міста вийшли блокадні трамваї. Тієї весни дзвоник трамвая сприймався як вісник швидкої перемоги. І от, у сьогоднішні дні, у пам’ять про героїзм ленінградців, вулицями проїдуть ті самі старенькі трамвайчики.

Тетяна Кравчук.

Санкт-Петербург.