У зв’язку з випадками незвичайної реакції на пробу Манту у дітей, проведення цієї процедури тимчасово призупинено по всій країні з 11 квітня 2006 року, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я. Створено комісію з фахівців Центру імунобіологічних препаратів, які працюють на ЗАТ «Біолік» (Харків), де виробляється туберкулін. Якість препарату контролює виробник на всіх етапах його виробництва, контроль за транспортуванням та зберіганням здійснюється медичними закладами, що його використовують. Триває обстеження дітей, в яких виявлено незвичайну реакцію на цю діагностичну пробу.

А тим часом загадкою для лікарів залишається причина погіршення стану здоров’я дітей із села Мізяківські Хутори Вінницького району. 12 квітня після проведення щеплення Манту 35 підлітків віком 13—14 років госпіталізували до дитячої обласної і Вінницької районної лікарень. За словами начальника медичної служби Вінницької обласної дитячої лікарні Оксани Моравської, всі вони скаржилися на головний біль, болі у животі, різь в очах. На щастя, легкого ступеня тяжкості. Жодних алергічних проявів лікарі не виявили. Саме цей факт не дає підстав пов’язувати погіршення стану здоров’я з цією діагностичною пробою. До того ж інші діти, яким також зробили таку ін’єкцію, почувалися добре. Під час детального обстеження пацієнтів з’ясувалося, зокрема, що різь в очах у однієї з дівчаток спричинило захворювання на кон’юнктивіт. А на головний біль інша дівчинка скаржилася і до щеплення. У всіх дітей виявлено хронічні хвороби. Лікарі припускають, що саме вони могли загостритися після щеплення.

Усі п’ятеро пацієнтів, доставлених до обласної дитячої лікарні з названого села, уже виписані. А у Вінницькій районній лікарні на ранок 14 квітня перебувало 18 дітей. Напередодні троє повернулися додому. Але є четверо нових пацієнтів, яким також стало зле після щеплення Манту.

Вінницька область.