Вищий адмінсуд визначиться цього тижня

Вищий адміністративний суд України цього тижня розгляне позов Блоку Наталі Вітренко «Народна опозиція» до Центральної виборчої комісії про визнання дій ЦВК із встановлення результатів виборів народних депутатів такими, що були здійснені з порушенням вимог виборчого законодавства.

Про це в інтерв’ю журналістам у середу повідомив секретар ЦВК Сергій Дубовик.

«Цього тижня, якщо не надійдуть інші позови, цей розглядатимуть», — сказав він, додавши, що Центрвиборчком «готовий відстоювати свою позицію в суді» і впевнений у своїй правоті. За його словами, відразу після ухвалення рішення, якщо воно буде на користь ЦВК, будуть опубліковані офіційні результати виборів. (Публікацію офіційних результатів виборів до Верховної Ради було припинено у зв’язку з рішенням Вищого адміністративного суду України за позовом Блоку Н. Вітренко «Народна опозиція».)

Водночас С. Дубовик пояснив, що процедурою передбачено п’ять днів на оскарження результатів виборів, а також п’ять днів для прийняття судом відповідного рішення. «На сьогодні нам відомо тільки про один адміністративний позов, яким оскаржено процедуру», — сказав С. Дубовик.

У вівторок увечері, за його словами, ухвала Вищого адміністративного суду надійшла до Центральної виборчої комісії, і ЦВК виконав її. «Сподіваюся, що судовий розгляд не затягнеться», — сказав він.

Секретар також сказав, що «якщо судом наші дії буде визнано правомірними, то ми невідкладно здійснимо публікацію, але тільки після зняття судом заборони (заборони на публікацію офіційних результатів виборів у газетах «Урядовий кур’єр» і «Голос України»).

Крім того, він нагадав, що Кодекс України про адміністративне судочинство передбачає швидкий розгляд таких позовів і, відповідно, за припущенням С. Дубовика, рішення за цим позовом або ухвала може бути винесено протягом п’яти днів.

Також С. Дубовик повідомив, що якщо протягом розгляду цього позову Вищим адміністративним судом України надійдуть позови й інших політичних партій, то у разі схожих позовних вимог, їх буде об’єднано в одне судочинство.

На запитання, чи подаватиме ЦВК зустрічний позов до Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція», С. Дубовик відповів: «Зустрічний позов ми, я думаю, не подаватимемо». Проте, відповідаючи на запитання, яке може бути рішення Вищого адміністративного суду за цим позовом, якщо воно буде не на користь ЦВК, С. Дубовик сказав, що якщо буде інше рішення, то ЦВК його виконуватиме. На його переконання, «не варто перераховувати голоси». Він нагадав, що перерахунки по більш ніж ста дільницях «не засвідчили про системні фальсифікації».

Ділили майно. Результати невідомі

У Севастополі завершилися дводенні консультації експертів Міністерства оборони України і Міністерства оборони Російської Федерації стосовно поділу військового майна Чорноморського флоту колишнього Радянського Союзу. Експерти працювали у восьми робочих групах. За результатами роботи експертів військових відомств України і Росії керівники делегацій підписали протокол. Подробиці і конкретні підсумки консультацій не повідомляються.

А вчора Президент України Віктор Ющенко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Російської Федерації в Україні Віктором Черномирдіним. Співрозмовники, зокрема, обговорили питання про підготовку до майбутнього візиту в Україну Президента Російської Федерації Володимира Путина. Остаточні терміни візиту ще мають бути погоджені.