За останні три роки мережа дошкільних навчальних закладів скоротилася на 15 відсотків, а чисельність дітей у них — на десять. З трьох тисяч закладів, що не працюють, на сільську місцевість припадає 2,5 тисячі. Передача дошкільних закладів до комунальної власності відбувається дуже повільно. Зважаючи на це, щороку держава втрачає їх до десяти відсотків.

Від ведучого. Гасел на кшталт «Кохаймося!» для виправлення демографічної ситуації, зрозуміло, замало.

Рекомендації народних депутатів провести цього року широкомасштабний експеримент із пошуку нових підходів до функціонування сільської школи як особливого соціокультурного явища теж залишаться добрими намірами, якщо не буде відповідного фінансування. Вчені мають активізувати вивчення проблем освіти на селі і підказати суспільству раціональний вихід із кризи, яка буде невдовзі незрівнянно глибшою і гострішою газової.

А що, шановні читачі, запропонували б ви ученим мужам і чиновникам від освіти?

Тільки факт

У 174 київських школах навчаються 1788 учнів із 56 країн світу. Серед них представники 25 держав Європи, 16 — Азії, 9 — Африки і 6 — Америки.

Ще 246 юнаків і дівчат — із сімей біженців з Афганістану.

Окрім російської, в ЗОШ вивчаються мови національних меншин: польська, хорватська, корейська, турецька, іврит тощо.

Скільки коштує... людина?

Французькі фахівці з’ясували, що людське тіло вагою 70 кілограмів утримує 45 кілограмів кисню, 12 — вуглецю, сім — водню, два —азоту й трохи більш як кілограм кальцію. Інші елементи таблиці Менделєєва: 860 грамів фосфору, 300 — сірки, 210 — калію, 100 —натрію, 70 — хлору, а також по кілька грамів магнію, заліза, фтору, цинку, міді, кілька міліграмів йоду, кобальту, марганцю, молібдену, хрому, селену. Також у людському організмі можна виявити сліди таких елементів, як ванадій, титан, бор, бром, миш’як і кремній.

Виходячи із сучасних цін на очищені хімічні продукти, французи підрахували, що вартість «сировини», з якої «виготовлена людина», не перевищує... 145 доларів.