Генпрокуратура України порушила низку кримінальних справ за фактами підробок під час збирання підписів про підтримку референдуму стосовно вступу в НАТО та ЄЕП. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Так, прокуратура Миколаївської області відкрила дві кримінальні справи за фактами підроблення підписів громадян у підписних листах. Прокуратура Хмельницької області порушила кримінальну справу за фактом внесення неправдивих відомостей у підписні листи. Аналогічну кримінальну справу відкрила й прокуратура Рівненської області.

Крім того, низку матеріалів перевірок направлено в органи внутрішніх справ для прийняття процесуального рішення відповідно до закону.

«Українській правді», що взялася уточнити назви відомих політичних сил і прізвища конкретних осіб (у тому числі і В. Медведчука), які можуть бути причетні до цих порушень, у прес-службі Генпрокуратури сказали, що, поки йде досудове слідство, вони не мають права називати політичну силу, котра може за цим стояти. «Адже, — зауважили у прокурорському відомстві, — справу порушено за фактом, а не проти конкретної особи. Якби справу порушили проти особи, тоді ми могли б говорити про її партійну приналежність». Там також наголосили, що в разі доведення злочину винних чекає санкція: сім неоподатковуваних мінімумів або до трьох років ув’язнення.

Зі свого боку, інтернет-видання нагадує, що у грудні минулого року ЦВК зареєструвала ініціативу про проведення цього референдуму. Політичним ініціатором кампанії виступав блок «Не Так!». А в березні голова ЦВК Ярослав Давидович підтвердив, що має інформацію про численні порушення під час збору підписів для референдуму.