На світанку 22 травня українська бронетехніка військових підрозділів почала рух через міст у районі залізничного вокзалу Рубіжного у бік Лисичанська й зустріла спротив сепаратистів. Як повідомили у прес-службі Луганського обласного відділення КВУ, ополченці підірвали пішохідний міст через Сіверський Донець у районі Привілля—Старої Краснянки. У результаті зіткнення є жертви.

За попередніми даними, є поранені й убиті, однак про їхню кількість не повідомляється, як не відомо й те, з чиєї сторони жертв і потерпілих більше. Уточнити інформацію в оперативно-інформаційному штабі АТО не вдається, оскільки зв’язок відсутній. Із самого ранку в усіх районах цього регіону гудуть сирени і б’ють дзвони.

З розповідей мешканців Сєверодонецька і Лисичанська, у цих містах з усіх сил господарюють бійці «Армії Південного Сходу»: закривають підприємства, зупиняють виробництва, у тому числі й шахти, закликають людей поповнювати лави ополченців і «захищати свою землю від фашистської хунти». «Очевидно, це робиться для того, щоб створити живий щит перед базою сепаратистів у будівлі Інституту хімтехнологій», — вважають у прес-службі ЛОВ КВУ.

А напередодні близько 23.00 21 травня до відділу прикордонної служби «Станиця Луганська» під’їхала група до 30 людей, озброєних автоматичною зброєю, у тому числі кулеметами, які висунули ультиматум: здати зброю і звільнити приміщення прикордонного підрозділу. Їм категорично відмовили. Після одержання підкріплення о пів на першу ночі нападники почали штурм із застосуванням автоматів, кулеметів, гранатомета та ручних гранат. З найближчих будинків по прикордонниках стріляли снайпери. Бій тривав півтори години. Прикордонники відбили три атаки, знищили дві вогневі точки, з яких працювали снайпери, пошкодили шляховий коток, яким нападники пробили ворота на територію відділу, і змусили нападників відступити. Однак навколо відділу прикордонної служби продовжують зосереджуватися снайпери. Серед прикордонників є поранені й контужені.

Приблизно в цей же час відділ прикордонної служби «Краснодон» виявив три «КамАЗи» у супроводі «Ниви», які в’їхали в Україну з боку Російської Федерації. На вимогу прикордонників зупинитися, а також на попереджувальні постріли водії не відреагували і намагалися прорватися вглиб території України. Тільки після того, як прикордонники почали стріляти на ураження, машини розвернулись і повернулися в Росію. По лінії прикордонно-представницьких зв’язків російську сторону офіційно поінформували про те, що це вже четвертий випадок безперешкодного проїзду автомобілів з Російської Федерації, які були припинені українськими прикордонниками.

Лідер самопроголошеної «Луганської народної республіки» Валерій Болотов заявив про готовність до переговорів із владою України, «але тільки після припинення агресії України щодо нашої держави»,

Виконком міської ради Лисичанська звертається до жителів із проханням не піддаватися паніці та за змогою залишатися вдома. Машини МНС і воєнізованої гірничорятувальної служби перебувають у повній готовності.