Політичні сили Криму не підтримують ідею про проведення у Криму перевиборів, вважає глава секретаріату Президента України Олег Рибачук. Таку думку він висловив у середу на прес-конференції в Криму.

За його словами, сценарій перевиборів не розглядається керівництвом України як реальний.

Коментуючи підсумки зустрічей, проведених ним з представниками політичних сил автономії, які перемогли на парламентських виборах, О. Рибачук зазначив, що розвиток подій у Криму має два напрями.

Перший, за його словами, умовно можна назвати «перевибори». Щодо такого варіанта розвитку подій О. Рибачук повідомив, що представники всіх політичних сил, за винятком одного, дійшли висновку, «що цього не варто робити».

«Сценарій перевиборів у Криму не має політичної підтримки, і я з цим погоджуюся. Відповідно, цей сценарій не розглядається нами як найбільш реальний», — зазначив О. Рибачук.

За словами глави секретаріату, другий сценарій, що розглядався в ході зустрічей з переможцями виборів, — «завершення самого процесу виборів у Криму».

Глава секретаріату Президента України відзначив, що одним із результатів проведених з політичними силами консультацій є рішення про поновлення роботи виборчої комісії автономії.

Водночас О. Рибачук повідомив, що зустрічався з прокурором Криму. Під час зустрічі сторони обговорювали саботаж деяких членів виборчкомів. На думку представника секретаріату Президента, це питання потребує «втручання державної влади». У свою чергу прокурор Криму, за словами О. Рибачука, запевнив, що таким членам виборчої комісії буде розіслано повістки.

О. Рибачук підкреслив, що затримка в підбитті підсумків виборів до кримського парламенту пов’язана з неподанням протоколу сімферопольської міської територіальної виборчої комісії. У зв’язку з цим, за його словами, у Київському районі Сімферополя не збираються члени виборчої комісії і не підраховують голоси.

Також О. Рибачук сказав, що під час консультацій з політичними силами автономії зазначалося, що основною проблемою сьогодні є формування майбутньої коаліції в новому парламенті Криму.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливу кандидатуру на пост прем’єра автономії, О. Рибачук відзначив, що в ході консультацій він висловив вимогу Президента. За його словами, В. Ющенко вважає, що «це має бути патріот Криму, це має бути патріот України і це має бути людина, налаштована на конструктив і яка гарантуватиме Криму стабільність». «Це дуже важливо і я цю інформацію доносив до кожного представника політичних сил», — сказав О. Рибачук.

Говорячи про те, яка може бути сформована коаліція в новому кримському парламенті, О. Рибачук висловив думку, що в Криму вирішення цього питання залежатиме від того, яка буде сформована коаліція в Україні. «Це теж дуже вагомий фактор і тому, залежно від того, яка буде там коаліція, принциповість багатьох політичних сил може модифікуватися, пам’ятаючи про те, що імперативний мандат у Верховній Раді Криму не діє», — зазначив він.