— Праворуч! Кроком руш!

Такими словами розпочалася строкова служба для 136 столичних юнаків, яким на вчорашній день виповнилося 18 років. В армії на них чекає життя за розпорядком. Загалом цього року планується призвати понад тридцять п’ять тисяч хлопців, з них двадцять одну тисячу — до лав Збройних Сил України. Та статистика свідчить, що ця весна «неврожайна» на новобранців. Минулої осені, зокрема, вирішили послужити державі на шість тисяч юнаків більше.

Перехід в армійське життя новобранцям трохи підсолодили. Льодяники, мінеральна вода, шоколадки (у подарунок) та напутні слова — із таким багажем перші цьогорічні призовники з Києва вирушили на строкову військову службу. Один рік в армії із можливістю продовження (вже за контрактом) — їхні плани на найближче майбутнє. Хлопців проводжали батьки, кохані дівчата та друзі.

Підтримати 18-річного Дмитра зібралася вся родина. Кажуть, таки намагалися відкупитися від служби, але не вдалося. Поки батько давав сину останні поради, мама тишком-нишком поклала в кишеню бутерброд: «Їх же там, напевно, на хлібі та воді триматимуть!»

А от 19-річний призовник Віталій від армії не втікав. Каже, краще рік послужити й забути, аніж переховуватися. Тим паче що Оля, його кохана дівчина, сказала, що обов’язково дочекається та й листи обіцяла писати.

Під час останньої переклички перед відправленням недорахувалися кількох призовників.

Така ситуація — не рідкість, — сказав військовий комісар міста Києва Олександр Дублян, — хлопці інколи або просто не з’являються, або лягають, начебто, на лікування. Хоча й додав, що з року в рік комісії відсівають дедалі більше юнаків за станом здоров’я. Тим паче, коли стосується тих, хто народився у рік аварії на ЧАЕС.

А самі хлопці не надто вірять у фільми про армію та сподіваються на краще. А краще, кажуть, — це потрапити до навчального центру «Десна», найпопулярнішого серед військових. Адже усіх 136 призовників із Києва відправлять у різні куточки країни, із різним керівництвом та умовами життя. Скільки з них захочуть розпочати контрактну службу через рік, невідомо, адже й самі військові зізнаються, що імідж української армії сьогодні не найкращий. Та і стан так само.