У сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, малолітніх інвалідів з’явилися могутні опікуни і захисники. Сам Президент і перша леді країни гучно заявили про патронат над «квітами життя» — бездомними і тимчасово пригрітими державою. Як їм живеться у дитячих спецзакладах Дніпропетровщини, з’ясувала, зокрема, обласна прокуратура.

Наша довідка. В регіоні діє 68 інтернатних закладів, в яких виховується 10363 неповнолітніх, у тому числі 3804 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; п’ять будинків дитини (562); п’ять дитячих будинків-інтернатів (616 дітей-інвалідів).

Встановлено, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування області не повною мірою дотримуються державної політики у сфері охорони дитинства.

За результатами перевірок порушено три кримінальні справи, внесено 59 приписів та подань, 18 протестів, притягнуто до відповідальності 23 посадові особи, в інтересах неповнолітніх відшкодовано майже 150 тис. грн., поновлено права 221 вихованця закладів.

Невиправдано знижується фінансування окремих закладів, які стоять на балансі місцевого бюджету.

Так, на утримання дитини у загальноосвітньому інтернаті потрібно у середньому 750 грн., а, скажімо, у Кривому Розі виділено 107 грн. Протягом багатьох років не виділяються кошти на зимовий одяг та взуття.

Крім того, досі жоден заклад міста не мав державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.

Після суворого погляду государева ока розпорядженням міського голови збільшено видатки на придбання м’якого інвентарю на 112, 6 тис. грн., що відповідає фінансовим нормативам. Кошти для отримання державного акта виділено інтернатам №№ 1, 4, 9.

У деяких закладах не контролюється організація харчування, фізичного виховання і лікувально-оздоровчої роботи.

Прокурором Кривого Рогу, до речі, у жовтні 2005 року порушено кримінальну справу відносно службових осіб санаторної школи-інтернату № 8, які допустили захворювання на дизентерію 14 учнів.

І якби тільки їхнє здоров’я викликало занепокоєння чиновників.

У дитячому будинку «Світанок» (Дніпропетровськ) виховуються четверо дітей, які прибули до дитячого закладу ще в 1999—2000 роках і мають право на отримання аліментів, але адміністрацією питання їх стягнення з батьків не вирішено. Лише за вимогою прокурора до суду направлено відповідні позовні заяви, які задоволено.

У міському дитячому будинку Жовтих Вод перебувають неповнолітні брат і сестра 1995-го і 1993 років народження. За рішенням суду аліменти стягувалися на користь їхнього опікуна. Він помер ще 2002 року, проте адміністрація пальцем не поворухнула, щоб перевести аліменти на особисті рахунки підлітків.

— Тільки після втручання прокуратури неповнолітнім, що залишилися без батьківського піклування, виплачено 48 тисяч гривень соціальних пенсій, — зазначає прокурор області Володимир Шуба. — Торік, приміром, Пенсійним фондом в області гроші у разі втрати годувальника виплачувалися лише дітям, померлі батьки яких мали необхідний трудовий стаж. Якщо ж у них не було його, або відомостей про трудову діяльність, пенсії безпідставно не призначалися. На сьогодні ці помилки виправлено.

Схоже, окремі працівники Пенсійного фонду (і не тільки) відверто нехтують президентським почином із захисту знедолених дітей. Про це свідчить і ситуація в Інгулецькому районі. Там дирекція Криворізької середньої школи-інтернату № 9 протягом 2003—2004 років зверталася із заявами та надавала документи для призначення пенсій вихованцям з втрати годувальника. Однак службові особи управління фонду їх навіть не розглядали. Прокурором району порушено кримінальну справу і направлено до суду... Сироти пенсії отримали.

Важко зрозуміти начальників, які «сидять» на фінансуванні й обділяють, ображають долею ображених. Чим ці бюрократи кращі за тих, хто запускає руки в державну кишеню?

Дніпропетровськ.