Виявлено масові порушення

Бездіяльність виборчкому Криму та Сімферопольської міської територіальної комісії по 8-му округу з установлення й оприлюднення результатів виборів визнав протиправною Центральний районний суд Сімферополя.

Суд зобов’язав міський виборчком адміністративного центру Криму за два дні підбити підсумки голосування й передати документи у виборчком автономії.

Її голова Олексій Кондратенко коментувати рішення суду відмовився, проте заявив: виборчком не оскаржуватиме його. «А через те, що протоколи по сімферопольському тервиборчкому досі відсутні, немає і його засідання».

Масові порушення виявив тервиборчком Сімферополя під час перерахунку голосів деяких виборчих дільниць. На деяких пакетах з Центрального району не було ні дат, ні часу упакування, відсутні й підписи членів комісії. Перевірки протоколів по виборах міського голови виявили зміни імен і прізвищ кандидатів, вкладання у папки бюлетенів різних партій на користь «регіонів». Точний результат виборів виборчком Криму оголосити не може досі, хоча всі строки визначення результатів голосування вже минули.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Голоси нікопольців буде враховано

Апеляційний суд Дніпропетровської області скасував рішення обласної виборчої комісії «Про визнання виборів до Дніпропетровської обласної ради в місті Нікополі недійсними» і зобов’язав її разом з Нікопольською територіальною виборчою комісією провести перерахунок голосів на підставі протоколів дільничних комісій.

Таким чином, понад 69 тисяч голосів виборців з Нікополя все-таки буде враховано при визначенні остаточних результатів голосування. Але, як зазначили в облтервиборчкомі, цей додаток не внесе якихось помітних змін у вже визначений розклад політичних сил у новій облраді. Туди, подолавши тривідсотковий бар’єр, пройшли представники семи партій і блоків: Партії регіонів, БЮТ, Блоку Лазаренка, «Нашої України», КПУ і представники Наталії Вітренко та Володимира Литвина.

Сергій КРАВЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

Позов відхилено

Галицький районний суд Львова відхилив позов про визнання виборів міського голови недійсними, поданий кандидатами на цю посаду Василем Куйбідою, Михайлом Горним, Миколою Порайком та Світланою Куспись.

Таке рішення було оприлюднено у вівторок в судовому засіданні. Учора було зачитано повний текст рішення, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна». Два колишні кандидати, М. Порайко та С. Куспись, мають намір подавати апеляційні скарги на судове рішення.

Четверо кандидатів на посаду міського голови Львова минулого тижня звернулися до суду з позовом про визнання виборів міського голови недійсними. Як стверджував В. Куйбіда, який посів друге місце, його юристи зафіксували численні порушення в ході виборів, на цій підставі й було складено позов.

Львівська територіальна виборча комісія своїм рішенням визнала переможцем виборів міського голови Андрія Садового.

Хтось знаходить,а хтось втрачає

Недарма 1 квітня називають Днем сміху. Саме так окремі учасники виборчих перегонів сприйняли оголошені в ніч на 1 квітня Тернопільською обласною територіально-виборчою комісією результати виборів до обласної ради.

Причому як переможці, так і аутсайдери. Вони вважали, що тривідсотковий бар’єр визначено неправильно: без урахування голосів виборців, які були проти всіх, а також бюлетенів, визнаних недійсними. Після відповідних роз’яснень ЦВК, а також рішення Тернопільського міськрайонного суду про визнання протоколу обласної ТВК недійсним, голоси довелося перерахувати. У результаті громадянській партії «Пора» голосів не вистачило, і вона не потрапить до складу обласної ради. Таким чином, у Тернопільській облраді будуть представлені лише чотири політичні сили: Блок Юлії Тимошенко (54 депутати), НСНУ (48), Блок Костенка—Плюща (13) та СПУ (5 депутатів). Точиться боротьба, поки що закулісна, за місце керівника обласної ради. До речі, участі у виборах на цю посаду не виключає і голова облдержадміністрації Іван Стойко, який став депутатом від НСНУ.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Хочеш в депутати — будуйся в Зміїнці

Підбито остаточні підсумки виборів у Волинську обласну раду. Як і побоювалися, жодного депутата в ній не мають аж чотири райони з шістнадцяти: Іваничівський, Локачинський, Любешівський і Рожищенський.

Зате в селі Зміїнець Луцького району мешкають аж семеро депутатів, ще 30 — в самому обласному центрі. По п’ять депутатів облради мають міста Володимир-Волинський і Нововолинськ, три — Ковель. Серед районів найбільше представництво у Луцького — 12, Горохівський і Ківерцівський мають по чотири представники, Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Ковельський, Любомльський, Старовижівський, Турійський — по два, Маневицький, Ратнівський, Шацький — по одному.

Дехто в області схильний вважати це серйозним проколом у роботі попередньої облради і нинішньої обл-держадміністрації, які не зуміли скоординувати діяльність партійних осередків Волині на етапі висунення ними кандидатів у депутати облради. Нагадаємо, в попередньому її складі кожен район і місто обласного підпорядкування були представлені однаково — по чотири депутати. Усього їх було, як і зараз, 80. Сьогодні ж 140 тисяч волинян, або 13 відсотків усього населення області, не матимуть своїх депутатів в облраді. Тож чи буде вона відображати інтереси всієї Волині?!

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.