Інформаціяза сімома печатками

Кількість судових позовів, пов’язаних із виборами на Кіровоградщині, виявилася засекреченою і недоступною не тільки для пересічних мешканців, а й для представників засобів масової інформації. У цьому довелося переконатися, виконуючи редакційне завдання.

У приймальні голови апеляційного суду Кіровоградської області мені порадили звернутися до канцелярії, яка займається цивільними справами. Там жіночка, котра не побажала назватися, не досить чемно повідомила, що таку інформацію вони не розголошують, а якщо вже конче потрібно її отримати, слід надіслати офіційний запит. Потім, напевне, схаменулася, що її дії можна розцінити як перешкоджання журналісту у виконанні його професійної діяльності, і почала запевняти, що канцелярія не має в розпорядженні необхідних даних. «У нас в області більше двадцяти судів, що я повинна кожний видзвонювати...» Такою була дослівна відповідь. Може, й правдива, тільки чомусь віриться в неї важко.

Голова ТВК № 95 (Кіровоград) Олексій Багно також проблемі зарадити не зміг. «Не можу нічого сказати, навіть приблизно, — відповів. — Знаю, що лише по місту судових позовів стільки, що голова обертом іде...»

Голова територіального відділення Комітету виборців України Володимир Гришко також не спромігся назвати цифру. Лише повідомив, що, порівняно з минулими виборами, судових справ значно менше. Поки що жодних резонансних рішень прийнято не було і навряд чи такі рішення будуть в подальшому. Пояснюється це, за його словами, тим, що політичні партії, які брали участь у виборчих перегонах, виявилися юридично не підготовленими і неспроможними захистити свої права, хоча підстав для судових позовів було вдосталь.

Олег БОНДАР.

Кіровоград.

«Регіонали» становитимуть більшість

На «відмінно» оцінив роботу однопартійців голова Донецького обласного відділення Партії регіонів Борис Колесников. Під час засідання ради обласної організації «регіонали» розглянули кандидатури на посади секретарів міських рад і голів районних рад. Із 2473 мандатів депутатів місцевих рад Партія регіонів отримала 1845. Б. Колесников закликав керівників місцевого самоврядування активно виходити з ініціативами до фракції Партії регіонів у Верховній Раді — для того, щоб проблеми органів місцевого самоврядування вирішувалися не декларативно, а через прийняття необхідних законів.

Ліна КУЩ.