Таку думку висловив учора на прес-конференції Президент України Віктор Ющенко. На його переконання, передусім потрібна серйозна розмова про майбутнє країни, її розвиток. Глава держави вважає, що основна теза під час переговорів про формування парламентської коаліції — пошук того, «що об’єднує, що зможе об’єднати». І не тільки політичні сили, а й народ, націю. Розмову про портфелі чи посади, на його думку, слід вести на останньому етапі переговорів. Президент не проти навіть широкої коаліції. Він навів приклад Федеративної Республіки Німеччини, де було сформовано таку коаліцію.

Взагалі левову частку часу на прес-конференції було відведено власне виборам. Віктор Ющенко висловив задоволення від того, що вони пройшли демократично, прозоро і дістали високу оцінку міжнародних організацій, які спостерігали за парламентськими перегонами. Водночас глава держави, відповідаючи на запитання про те, як він оцінює рішення Вищого адміністративного суду про заборону оприлюднення офіційних результатів виборів, зазначив:

— Нормальне рішення, яке свідчить, що ми йдемо правовим шляхом. Адже партії скористалися нормою закону, яка дозволяє їм оскаржити рішення Центральної виборчої комісії протягом п’яти днів.

Водночас Віктор Ющенко висловив жаль із приводу того, що Верховна Рада не прийняла пропозицію про збільшення прохідного бар’єра із трьох до п’яти відсотків. Глава держави зазначив також, що співпрацюватиме з усіма політичними силами, з опозицією також. Для цього при Президентові України буде створено політичну раду, яка розглядатиме найактуальніші теми, потрібні для поступального розвитку країни. Віктор Ющенко сказав, що припускає і створення «круглого столу», на якому обговорюватимуть найгостріші проблеми — мовні, конфесійні тощо. Заради визначення національних інтересів, які мають стати домінуючими в діяльності політичних сил.

Президент України вважає, що парламент четвертого скликання має виконати свій обов’язок і сформувати нарешті Конституційний Суд. Стосовно політичної реформи глава держави запевнив, що жодних кроків до сформування коаліції, уряду і серйозної розмови на політичній раді він не робитиме.