Доля змін до Конституції, які передбачали реформу місцевого самоврядування (законопроект 3207-1), досі залишається невизначеною. Така само доля спіткала й законопроект про територіальний устрій країни, що базувався на положеннях цих змін. Проте це питання є надто важливим, щоб відкладати його у «довгий ящик», вирішили в Асоціації міст України, й підготували новий проект закону «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України». Власне, цей проект і став предметом розгляду вчорашнього засідання, організованого АМУ.

Як повідомив кореспондентові «Голосу України» перший заступник виконавчого директора, голова департаменту правової політики АМУ Віктор Кравченко, експертна група асоціації, співпрацюючи з народними депутатами минулого скликання, розробила більш скорочений варіант законопроекту. В ньому, зокрема, вирішуються питання утворення нових адміністративно-територіальних одиниць, визначення їхніх меж та перейменування. Цей документ перебуває у правовому полі чинної Конституції і, сподівається В. Кравченко, зніме напругу у вирішенні питання. Водночас голова департаменту переконаний, що законопроект сприятиме запровадженню державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та поселень, які не мають статусу самостійних територіальних одиниць.

Утім, прогнозувати подальшу долю документа справа поки що невдячна. Наразі розробники сподіваються, що громадське обговорення законопроекту завершиться у травні, у червні документ буде подано на розгляд Верховної Ради. А парламентарії нового скликання не залишать без уваги справу, розпочату попередниками.