Президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад заявляє, що його країна «вступила в клуб ядерних держав». Іранським фахівцям вдалося успішно провести процес збагачення урану з коефіцієнтом 3,5 відсотка, нижче якого уран вважається малозбагаченим. Крім того, протягом вівторка іранські ЗМІ передали низку повідомлень, що стосуються іранської ядерної програми. Зокрема, що іранці опанували технологію термоядерного синтезу типу «Токамак». Отже, Іран «став першою країною у світі, що опанувала цю технологію», чого, як очікується, розвинені країни досягнуть лише протягом 20 років.

Учора до Тегерана прибув Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мухаммед аль-Барадеї. Мета візиту — переговори з ядерної проблематики. І хоча про його приїзд було відомо давно і морально до цих переговорів обидві сторони були готові, останні кілька днів привнесли свої нюанси у можливий подальший розвиток подій.

Візитові аль-Барадеї передувала активна інформаційна війна. Тегеран зробив усе, щоб показати МАГАТЕ, що ми зробили все те, що планували, і нас уже не зупинити, потяг, мовляв, уже пішов, «ми — ядерна країна». Повідомлення іранських агентств про сенсацію з’явилися на тлі нової хвилі дискусій у ЗМІ про можливий удар США по Ірану. У Білому домі відреагували різко: Буш, зокрема, назвав ці заяви «необґрунтованими здогадками».

Ситуація з Іраном нагадує розвиток подій напередодні війни з Іраком. Нагадаємо, що Рада Безпеки ООН надала Ірану 30 днів, починаючи з 29 березня, для припинення програми збагачення урану. Цей термін закінчується через два тижні, тому якби Тегеран збирався припинити свої ядерні розробки, під час візиту аль-Барадеї намагалися б запевнити в цьому. А оскільки президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад не раз заявляв, що жодна сила у світі не зможе позбавити його країну права на ядерні технології паливного циклу, то, мабуть, офіційний Тегеран вирішив піти «ва-банк» і спробувати зіграти зі Штатами у свою гру.