Будучи передплатником газети «Голос України» і враховуючи демократичні процеси, що відбуваються, вирішив звернутися до президента Росії Путіна Володимира Володимировича з відкритим листом, як до свого співвітчизника.

Мені 73 роки, родом з Оренбурзької області. При отриманні паспорта в 16 років у графі національність вказав росіянин (мати Гостіщева) — таким себе вважаю й нині. Українців дуже почав поважати після подій, що відбулися у Києві.

За волею долі, у 23 роки я переїхав в Україну. Спочатку навчався в Харкові, потім 20 років пропрацював на Донбасі, після чого переїхав до Чернігова, де й мешкаю нині. Причину від’їзду в Україну навіть не можу доладно обґрунтувати. Як уродженець Оренбурзьких степів, хотів побачити сади України, про яку мав уявлення лише з фільмів і літератури.

Від незнання української мови за весь період проживання в Україні я не відчував дискомфорту. В інституті в Харкові викладання велося російською. На роботі в Донбасі, а потім у Чернігові все діловодство велося — російською. У побуті всі так само розмовляли російською. Тільки в останній період я бачу спроби переходу в розмові на українську, та й то — хто як бажає.

Не займаючись спеціально мовою, я засвоїв українську з телепередач, газет і достатньо розумію. Дискомфорту не відчуваю. При розпаді Союзу побоювався, не чи стануть пригноблювати мене, як російськомовного. Ризикнув залишитися в Україні, поки що не жалкую.

До своєї Батьківщини я завжди ставився і ставлюсь із симпатією. Мене радувало, що росіяни після Єльцина знайшли, нарешті, розумного президента Путіна. Та й не тільки я, а й більшість в Україні заздрили росіянам білою заздрістю. Ви пам’ятаєте, з якою щирою симпатією до Вас ставилися українці, коли Ви приїжджали сюди...

Очевидно, таке тривале перебування при владі псує людей. Ви дедалі менше стали слухати свій народ, розуміти його. Ми спостерігаємо розправи над інакомислячими, дедалі більше згортання демократії в Росії. Спостерігається відсутність логіки у ваших діях, рішеннях.

За бажання мати вплив на Україну, при угодному для Вас режимі Януковича Ви раптом грубо почали затягувати гайки щодо України. Драконівські ціни на газ, торговельні війни та інші грубі дії. Ви втратили почуття міри. Ви вважаєте, що все можна вирішити силовими методами. Але ж Ваш старанний учень, друг, як Ви його вважаєте, Янукович, можливо, користуючись Вашими порадами, уже застосував силу проти власного народу. І чого ж він домігся? Тепер його палацами прогулюються туристи...

Ви вирішили показати Януковичу, як треба діяти й нічого кращого не придумали, як оголосити війну непокірним українцям. У своїх діях Ви вже не гребуєте нічим. Чи не цинізмом є той факт, що на вторгнення в Україну Вас благословила українка В. Матвієнко. Не тіште себе, це лише її страх втратити місце біля владного корита. Схоже, за це місце вона й рідну матір продасть. Цим жестом Ви хотіли показати, якими продажними є українці. Але аж ніяк не всі українці є іудами. Тепер зрозуміло, що тітушки в Києві, у Криму, а тепер і в східних областях України — це Ваші технології.

Ви думаєте, що, завоювавши Крим, провчите Україну, змусите поважати Східного брата. Але чи матимете Ви спокій? Мені здається, Ви одержите головний біль. Своїми діями Ви тільки згуртуєте цей народ. А ще мені здається, що Ви рубаєте сук, на якому сидите. Подумайте, скільки розсіялося цих бідолах по світу, скільки їх у Росії і країнах СНД, а скільки в Росії родичів, друзів і просто співчуваючих?

Абсолютно непередбачувані наслідки Ваших сьогоднішніх рішень. Чи не виллються ці Ваші дії в масові протести не тільки українців, а й інших народностей, які населяють Росію? Кому захочеться проливати кров за Ваші маячні ідеї?

Чим закінчуються протести, ви повинні знати бодай на прикладі сьогоднішньої України. Не потопите ж Ви свій народ у крові? Чи не вчить Вас історія самої Русі Великої? Чи не лякає Вас доля Вашого друга Януковича? Тільки уявіть, що Ваші палаци відвідують туристи, а охочих знайдеться більше, ніж в Україні.

Навіть я, зовсім маленька людина, і то розумів, і говорив своїм знайомим, ще задовго до подій в Україні, про те, що Янукович за створений ним диктаторський режим і казнокрадство закінчить своє життя на нарах. Не можна не зважати на власний народ, а у Вашому випадку — на увесь Світ.