Майже двісті тисяч хмельничан були позбавлені можливості проголосувати за кандидатів до міської та обласної рад, а також за міського голову. Річ у тім, що в день голосування жителям обласного центру просто... не видали бюлетені.

За кілька днів до виборів один із кандидатів на посаду міського голови подав до суду на іншого — нині чинного голову Миколу Приступу — за використання під час виборчої кампанії адміністративного ресурсу. Наведені факти видалися суду дріб’язковими і тому знімати з перегонів М. Приступу він відмовився. Але обласний апеляційний суд мав інакшу думку: адмінресурс був, а тому Приступу від виборчих перегонів усунули. У постанові суду було зазначено також, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

За законом обласна територіальна виборча комісія мала передати бюлетені для хмельничан міській. Їх, і справді, відповідно до акта, передали. А вже міськтервиборчком на своєму засіданні повинен був прийняти рішення про те, щоб відправити їх на дільниці. Цього не сталося. Комісія не змогла зібратися в потрібному складі, з п’ятнадцяти її членів на засідання з’являлися лише сім. З рештою почали відбуватися незрозумілі речі: люди почали хворіти або писати заяви про вихід зі складу комісії. Ситуація складалась патова, й добросовісні члени комісії — і обласної, і міської — почали бити у всі дзвони.

Похвала чиновницькій винахідливості

Голова міської комісії Валентина Шепурева звернулася до міського голови Миколи Приступи з листом, в якому повідомляла, що свої повноваження виконують лише семеро членів комісії, а це ставить під загрозу вибори, тому й просила терміново внести зміни до складу комісії і таким чином забезпечити її роботу. Через годину і двадцять хвилин до комісії надійшла просто приголомшлива відповідь від секретаря міськ-ради Михайла Василишина: «У зв’язку з тим, що до звернення територіальної виборчої комісії не додано мотивованого рішення комісії, підстав для розгляду по суті вашого звернення немає» (!?).

Треба віддати належне обласній ТВК, котра правильно зрозуміла «всю мотивацію» і попередила ЦВК про ситуацію. Згодом вона звернулася ще раз до ЦВК із проханням дозволити міській комісії все-таки видати бюлетені. Зауважте, йшлося не про підрахунки, протоколи, можливі фальсифікації, а лише про те, щоб передати бюлетені на дільниці.

Відповідь була дещо дивною. В ній повідомлялося, що рішення про видачу бюлетенів може приймати не менш як дві третини складу комісії. Хіба цього не знали в місті і в області? Хіба по таку відписку зверталися до вищого органу? То звідки з’явилася така категоричність? У МТВК цього теж не могли зрозуміти, тому після засідання дієвих її членів протокол із «вмотивованими підставами» знову було передано до міськради. Відповідь міського секретаря знову була лаконічною: підстав для внесення змін до складу МТВК немає. Результат був такий, який і очікували, —вибори в обласному центрі було зірвано.

За законом усе в порядку

Найдивовижніше в цій історії те, що винних у зриві виборів немає. А найнеприємніше — що скрізь на чатах стояв закон і формально ніхто нічого не порушив. Формально все, справді, є саме так: усі хотіли, але ніхто не міг.

Для хмельничан, на відміну від усієї країни, передвиборні пристрасті ще попереду. Очевидно, нові вибори міського голови відбуватимуться з тими самими кандидатами. Натяк на те, що судове рішення про зняття з виборчих перегонів Приступи стосувалося минулих, а не нових виборів, прозвучав. Тож ота приписочка, що рішення остаточне і оскарженню не підлягає, виявилася не такою вже й остаточною.

Хмельницький.