«Обрання місцевих рад за Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» створило ситуацію, при якій порушується конституційне право територіальних громад на представництво їх інтересів в органах місцевого самоврядування на рівні області та району», — вважає голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Його думку підтверджує ситуація, що склалася в регіоні за попередніми результатами останніх виборів. Зокрема, в обласній раді немає жодного представника територіальних громад Антрацитівського, Краснодонського, Лутугинського, Міловського, Новопсковського та Попаснянського районів. Територіальні громади ще чотирьох міст та восьми районів представлені лише одним своїм депутатом. Зате троє обраних депутатів узагалі не мають жодного стосунку до громад Луганщини, оскільки живуть і працюють у Києві. Крім того, територіальну громаду міста Луганська в обласній раді віднині представлятимуть аж 70 обранців, що становить 58%. Аналогічні проблеми щодо представництва інтересів міських, селищних та сільських громад виникають і на рівні районних рад.

У своєму листі до Президента України Геннадій Москаль звертає увагу Віктора Ющенка на частину першу ст. 140 Конституції України, в якій місцеве самоврядування визначено, як право територіальної громади — жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селищ та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Аналогічне визначення місцевого самоврядування міститься і в частині першій ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування».

Зазначені норми виходять з принципу представництва, який базується на належності осіб до територіальних спільнот — громад. У зв’язку з цим особа, яка не належить до територіальної громади, не може брати участі в управлінні її справами, а тим більше представляти громаду в інших органах. Отже, згідно з даним положенням легітимність обраних місцевих рад можна поставити під сумнів.

Звернувшись до Президента України, як гаранта дотримання Конституції, прав і свобод людини й громадянина, глава Луганської облдержадміністрації просить його скористатися своїм правом на конституційне подання до Конституційного Суду України про визнання положень Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», що визначають порядок виборів депутатів місцевих рад, не встановлюючи обов’язкову умову щодо належності їх до відповідних територіальних громад, такими, що не відповідають Конституції України.

Луганськ.