Поки Центральна виборча комісія підбиває остаточні підсумки парламентських перегонів, лідери переможців пробують розпочати формування коаліції. У консультаціях бере участь і глава держави. Однак закінчення переговорного процесу ще не видно. Оскільки кожна з політичних сил прагне витиснути максимум зі своєї стартової позиції.

Минулого тижня тривали суперечки між блоками «Наша Україна» і БЮТ. Останні вкупі із соціалістами звинуватили пропрезидентський блок у затягуванні процесу формування «помаранчевої коаліції». У тому, що «Наша Україна», мовляв, відійшла від попередніх, ще передвиборних, обіцянок. Від так званого меморандуму. Щоправда, «нашоукраїнці» резонно зауважують, що спільний меморандум так і не був підписаний. У кожного був свій варіант угоди, а тому мова може йти зараз про принципи вироблення спільної позиції.

Власне, у цьому багато аналітиків вбачають можливість створення коаліції на базі блоку «Наша Україна» і Партії регіонів. Тим паче що відбулася зустріч перших номерів списків — екс-прем’єра Віктора Януковича та виконувача обов’язків глави уряду Юрія Єханурова. Водночас лідер регіоналів Віктор Янукович запропонував переможцям парламентських виборів формат «широкої коаліції».

Проте категорично проти такої коаліції поки що виступають БЮТ і соціалісти, які прагнуть сформувати «потрійний союз». Зокрема, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що за спроби сформувати коаліцію з регіоналами БЮТ перейде в опозицію. Водночас вона ні на йоту не хоче поступатися принципами і прагне посісти прем’єрське крісло, претендуючи на керівні посади у силових структурах, у тому числі на посаду Генерального прокурора.

Провідні бютівці, зокрема Микола Томенко, вважають недоцільною участь Президента України в консультаціях з приводу формування коаліції. Однак навіть у тих країнах, де посада глави держави зводиться до функцій «англійської королеви», саме він після консультацій з лідерами партій і блоків доручає формувати коаліцію і уряд переможцю перегонів. Власне, позиція представників блоку Юлії Тимошенко зрозуміла: переможець отримує все. Проте БЮТ виборов лише друге місце.

А ті партії і блоки, які не пройшли до Верховної Ради, поки що не здаються і вимагають перерахунку голосів на всіх виборчих дільницях. І заявляють, що після офіційного оприлюднення результатів парламентських перегонів оскаржуватимуть результати у Вищому адміністративному суді. Отож офіційні результати виборів можуть з’явитися не скоро. Оскільки важко передбачити судівський вердикт.

Хоч би як там було, можна зробити лише єдиний висновок: українське суспільство поки що вчиться демократії. Щоправда, успішному навчанню заважають особисті амбіції лідерів партій і блоків, які отримали право посісти місця у вищому законодавчому органі країни. Що яскраво засвідчили варіації на тему парламентської коаліції.