Плавання. Шанхай (Китай). Чемпіонат світу з плавання в 25-метровому басейні. Наостанок українці вибороли ще дві нагороди. Другий чемпіонський титул здобув Олег Лісогор, який з новим рекордом чемпіонатів світу виграв 50 метрів брасом (26,39).

Бронзову нагороду завоювала збірна України в естафеті 4x100 метрів комплексом (Андрій Олійник, Олег Лісогор, Сергій Адвена та Андрій Сердінов). Усього на першості світу в Шанхаї українці здобули дві золоті, срібну та дві бронзові медалі.

Велоспорт. Франція. Перегони «Циркуіт де ля Сарт». Напружені змагання, котрі тривали чотири дні, принесли перемогу 35-річному українцеві Сергію Гончару і Штефану Шумахеру з Німеччини.

Перед останнім етапом український велогонщик програвав п’ять секунд Шумахеру. Та на завершальній 184-кілометровій дистанції Гончар зміг відіграти це відставання.

Бути приймаками набридло

Хокей. Київ. Чемпіонат України. Фінал. «Сокіл» (Київ) — «Беркут» (Київ). 5:1. Результат серії — 2:1 на користь «Сокола», котрий став чемпіоном.

Можливо, поступово крига скресне. І ми перестанемо бути приймаками або в росіян, або в білорусів. Невже ми позбавлені елементарної гордості та гідності? Маємо вже три конкретні клуби: київські «Сокіл» і «Беркут», «Дніпровських вовків» із Дніпропетровська. До цієї компанії може приєднатися, скажімо, друга команда «Сокола» і колектив з Харкова. Гляди, і свій чемпіонат можна проводити. Хокеїсти в нас є. Та біда в тому, що бракує бази і коштів на проведення національного турніру. І щоб їх хтось давав, то таких людей треба зацікавити чимось: пільговими податками, рекламою тощо. Однак не будемо втрачати надію.

Ложка меду...

Теніс. Кубок Девіса. Перша група Євро-Африканської зони. Україна—Бельгія. 1:4. Київ. СК «Наука». 7 квітня. Орест Терещук — Олів’є Рохус. 3:6, 1:6, 2:6. Сергій Стаховський — Крістоф Вліген. 3:6, 3:6, 6:7 (5:7). 8 квітня. Пари. Стаховський/Сергій Бубка — Рохус/Вліген. 6:7 (3:7), 3:6, 2:6. 9 квітня. Стаховський — Жиль Ельснер. 3:6, 6:7 (2:7). Бубка — Стефан Ваутерс. 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (10:8).

Якщо відверто, то навіть найзатятіші оптимісти не сподівалися на диво. Збірна Бельгії за складом — одна з найсильніших у світі. У нас команда тільки починає створюватися. Наш новий лідер 20-річний Сергій Стаховський — ще не світова «зірка». Однак має всі шанси стати таким. До речі, Сергій цього разу грав зі зламаним пальцем на ігровій руці. Що свідчить про його мужність. Вважають, що Стаховський (він мешкає і тренується в Чехії) вписався в колектив.

— Через років два матимемо добру і боєздатну команду, — сказав нашому кореспондентові один із наставників української збірної, заслужений тренер України Олександр Карпенко, людина, котра слів на вітер не кидає. — Головне, щоб нам ніхто не заважав.

Своєрідною ложкою меду стала перемога в останній зустрічі 19-річного Сергія Бубки. За рік цей здібний юнак зробив помітний крок угору. Додав у функціональній і тактичній підготовці, кращою стала його техніка. А ще цей спортовець просто залюблений в теніс. І жодні спокуси, здається, не здатні стати на заваді в його зростанні.

Ми вже повідомляли, що першого дня матчу відбулися вибори нового президента ФТУ. Він (Вадим Шульман) надасть федерації гарантований бюджет. Варто лише позбутися випадкових людей. І більше натхнення та відповідальності. Як каже почесний президент ФТУ Андрій Медведєв, потрібні чіткий календар, організація дитячої школи в Києві на базі федерації. А також сама база і хороші тренери...