Секретар РНБО Анатолій Кінах і мій сусід з малої батьківщини — села на Київщині, — пенсіонер дід Микола, кожен на своєму рівні, минулого тижня переймалися одним і тим самим. Зміцненням енергетичної безпеки країни.

На засіданні Міжвідомчої комісії з питань енергетичної безпеки при РНБО Анатолій Кінах відзначив незадовільний стан виконання указу Президента стосовно зміцнення енергетичної безпеки країни. На сьогодні не виконано половину положень указу.

Про існування високоповажної міжвідомчої комісії та її завдання дід Микола точно не знає. Але коли цих вихідних я приїздив до батьківської оселі, сусід зустрів мене діловою пропозицією.

— Давай будемо міняти газові котли парового опалення. Ці, що у нас, більш як 25-річної давності, «з’їдають» багато грошей (енегрозатратні. — Авт.). А нині є економніші й ефективніші у плані швидшого обігріву оселі. Бачу, ціни на газ і електрику хоч-не-хоч, а зростатимуть, від Росії всього можна чекати, а якщо сам про себе не подбаєш... Тільки одна умова — котел має бути вітчизняного виробництва. Бо раптом щось трапиться, то із запчастинами не буде проблем. Та й своя сорочка ближче до тіла.

Дід Микола з тих людей, що копійку на вітер не викинуть, тож, мабуть, добре все прорахував, перш ніж підійти з діловою пропозицією. А вловлюєте ще одне: дід піклується про вітчизняного товаровиробника. Ну як не назвати його патріотом...

Метикуватий дід Микола був правий, коли казав про невідворотність підвищення цін на енергоносії. З 1 квітня експортне мито на нафту з Росії встановлено на новому рекордному рівні — 186,4 долара за тонну. З 1 лютого воно було на рівні 160,87 долара/тонна. А попередній рекордний рівень експортного мита діяв із 1 жовтня по

1 грудня 2005 року — 179,9 долара/тонна.

Щоправда, на минулому тижні високопоставлені чиновники із секретаріату Президента та Кабінету Міністрів запевнили селян, що напруженості з бензином, насінням і кредитами, як торік, не буде. Село із передбачених на перший квартал 540 мільйонів гривень вже отримало більш як 400 мільйонів. У Мінпаливенерго жваво констатували, що за останні два місяці середні оптові ціни на три марки бензину і дизпальне зменшилися від 2,7 до 8,4 відсотка. А роздрібні — з 1 до 1,6 відсотка. У світлі сказаного, не хочеться як торік, позаторік і ще раніше удень з вогнем шукати ті агропідприємства, які взяли кредити на придбання пального за «рекомендованими» зверху ставками, а не на 3—7 відсотків більшими.

І щоб закінчити з енергетичною темою, на яку минулого тижня «запали» дід Микола та Анатолій Кінах, скажу, що ДК «Газ України» відмовилася постачати природний газ теплопостачальним підприємствам, рівень розрахунків яких за використаний природний газ не перевищує 60 відсотків. Найбільших боржників — 82.

Позаминулої середи в. о. міністра фінансів В. Пинзеник лякав членів уряду невиконанням бюджету в першому кварталі. І справді, ще на 27 березня в бюджеті була «дірка» розміром у 1,975 мільярда гривень. Але постаралися податківці, можливо, «включилась» свідомість платників податків і як результат — план першого кварталу перевиконано на 476 мільйонів гривень, або на 3 відсотки. В останні дні значна частина надходжень припала саме на ПДВ.

Не обійшлося минулого тижня і вже без чергового загострення україно-російських економічних відносин. Ініціатором нового витка напруженості став главком ВПС Росії В. Михайлов. Генерал заявив, що ВПС Росії не планують брати на озброєння транспортний літак Ан-70. Мовляв, Росія виходить з програми, а Україна нехай самостійно виходить на ринок з цим літаком. За словами главкома, у Росії є Іл-76, який дешевший і ефективніший. Нехай.

Щоправда, можливо, генерал не знає, що на відміну від Ан-70 російський літак не сідає на грунтові аеродроми і має значно більшу довжину злітно-посадочної смуги. Угода 1993 року передбачає, що Росія закупить 165 літаків Ан-70. І раніше з боку російської сторони лунали позитивні оцінки стосовно Ан-70.

В. о. міністра економіки А. Яценюк заявив, що Україні вже давно час подумати, кого знайти собі в партнери для здійснення авіапроекту. До речі, ними могли б стати відомі Аеробас та Боїнг. Найімовірніше, компромісні рішення прийматимуть на найвищому рівні, бо незабаром заплановано засідання двосторонньої комісії Ющенко—Путін.