Переможці парламентських виборів повинні ретельно відпрацювати коаліційну угоду і запропонувати її суспільству. Про це заявив у суботньому зверненні Президент України Віктор Ющенко. Крім того, на його переконання, спільний меморандум треба обговорити спокійно, без політичних спекуляцій, недовіри й образ.

Зокрема, на думку Президента, учасники коаліції мають на перше місце винести ті пункти, що об’єднують усі політичні сили. А вже потім перейти до пошуку компромісу у спірних питаннях. Також політики мають «публічно презентувати цю програму, врахувати думку експертів та неурядових організацій і ретельно виконувати її під пильним контролем громадськості».

«Доти, доки між партнерами є недовіра, взаємні підозри, неправда і неповага, коаліція приречена на слабкість. Я не дозволю, аби країна знову втрачала час через невміння деяких політиків працювати в команді», — зазначив Віктор Ющенко.

За його словами, програма коаліції «повинна чітко показувати», як забезпечити такі пріоритети, як «єдність країни, її безпека, проблеми економічного розвитку, підтримка регіонів, добробут громадянина».

А серед обговорення завдань майбутньої парламентської коаліції, переконаний глава держави, мають бути зміни до Конституції України. «Політична реформа, яка вступила в дію з січня 2006 року, розбалансувала владу, не додала ефективності і гармонії у питанні взаємодії між Президентом, парламентом, урядом, центром і регіонами», — наголосив Віктор Ющенко. На переконання Президента, швидке формування дієздатного Конституційного Суду має стати першим іспитом нової Верховної Ради на вірність Основному Закону.

Крім того, Віктор Ющенко заявив, що розгляне кандидатури на керівні посади у виконавчій владі в Україні лише після визначення програми діяльності майбутньої парламентської коаліції, а також чіткого графіка її реалізації. Нині Віктор Ющенко вважає своєю місією залучити опозицію до формування державної політики.

А в інтерв’ю журналістам Президент заявив, що застосує право вето до Закону «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про статус народного депутата України». Нагадаємо, відповідно до документа безробітні колишні парламентарії щомісяця отримуватимуть 10 тисяч гривень.