Піввіку тому в Запоріжжі створили міський клуб моряків та річковиків. Відтоді підлітки мають змогу загартовуватись та опановувати навички матроських професій (стерновий, моторист, кок і сигнальник). А отримані знання закріплюють на практиці — у походах на шлюпках та на теплоході «Пеленг», який передав їм колектив абразивного комбінату.

У 2000-му клуб юних моряків об’єднали із загальноосвітньою школою № 43 і тепер цей заклад називається навчально-виховним комплексом «Запорозька Січ» військово-спортивного профілю. Від звичайної школи відрізняється тим, що старшокласники тут додатково проходять спеціальну підготовку. Улітку вони їздять на спортивно-тренувальні збори в Севастопольський військово-морський інститут імені П. С. Нахімова. А віднедавна комплекс став ще й базовою школою головного управління МНС України в Запорізькій області.

— Знання, отримані в стінах закладу, допомогли нашим вихованцям Олександру Крамарчуку, Олександру Сушку та Ярославу Лісничому не розгубитися в складній ситуації і врятувати життя людей, — каже директор навчально-виховного комплексу «Запорозька Січ» Ганна Тихомирова. — Завдяки професіоналам наші випускники вступають до ВНЗ системи МНС.

Днями десятикласники дали клятву на вірність Батьківщині та українському народові. Урочистість відбулася на Хортиці біля пам’ятника піонерам-чапаєвцям. Тут у братській могилі поховано п’ятеро хлоп’ят, які під час оборони Запоріжжя восени 1941 року виконували обов’язки військових розвідників, були схоплені гітлерівцями і розстріляні. Люди не забули про їхній подвиг. Чапаєвцями діти назвали себе самі, такими і залишилися для всіх прийдешніх поколінь. Тепер на їхньому прикладі виховуються й курсанти навчально-виховного комплексу «Запорозька Січ», яким у той незабутній день рідні та наставники побажали мужності й терпіння, сили волі та віри в майбутнє.

Запорізька область.

На знімку: клятву складає десятикласниця Аня Комишанова.

Фото автора.