Березовський мільйони не дарує

Російський бізнесмен Борис Березовський подав до Вищого суду в Лондоні позов на колишнього міністра з надзвичайних ситуацій Давида Жванію та екс-першого помічника Президента Олександра Третьякова. Про це повідомив адвокат опального олігарха Ендрю Стівенсон.

Березовський вимагає від відповідачів повного звіту за 22,85 мільйона доларів, сплачених компаніям «Елгрейд лімітед» та «Голдстар Айдженсі лімітед», які також зазначені в позові як відповідачі. У своєму позові Березовський називає Жванію та Третьякова провідними українськими політиками, а також стверджує, що їм належать ці компанії.

У 2003 і 2004 роках Березовський на прохання Жванії та Третьякова перевів, як повідомляє «Українська правда», 13,85 мільйона доларів на рахунок «Елгрейд лімітед», а також 9 мільйонів доларів на рахунки «Голдстар Айдженсі лімітед». Гроші сплачувалися «винятково з метою поступу демократії в Україні» і не були «подарунком».

«Незважаючи на письмові запити, відповідачі відмовилися визнати, що отримували ці кошти», —йдеться у заяві. Також, як вказує Березовський, вони відмовилися надати позивачу повний звіт про використання та місцезнаходження коштів або повернути гроші.

Позивачі вимагають визнання, що Третьяков, Жванія та зазначені компанії отримали гроші від Березовського, а також надання повного звіту про використання та місцезнаходження цих коштів.

Борис Абрамович також вимагає повернення коштів або їх частини, яка «не була використана на просування демократії в Україні».

Максимально врахувати настрої суспільства

Якщо уряд не може виконати бюджет, то виконувачу обов’язків міністра фінансів Вікторові Пинзенику варто було б піти у відставку. Про це сказав на вчорашній прес-конференції голова політради Партії регіонів Микола Азаров.

Водночас він наголосив, що уряд та керівництво Мінфіну несуть відповідальність за бюджет 2006 року. Бо вони його готували і подавали на розгляд парламенту.

Стосовно парламентської коаліції, то лідер Партії регіонів Віктор Янукович переконаний в потребі створення універсальної коаліції. Тобто «такої, яка максимально врахує настрої, що переважають у суспільстві, і зуміє, умовно кажучи, повторити всю його конфігурацію». На думку В. Януковича, «відродження «майданної команди» — це повторення помилки 2005 року в найгіршому її варіанті. Тому, перш ніж заявляти про готовність формувати уряд, потрібно, щоб Президент поставив запитання: хто конкретно нестиме відповідальність за майбутнє країни?» — повідомляє персональний інформаційний сервер В. Януковича.

Лідер партії певен, що Україну чекає катастрофа, якщо її політична еліта не поставить інтереси країни вище за кар’єрні амбіції і вузькі упередження. І зазначає, що Партія регіонів готова ще до кінця року зупинити спад економіки і повернути країну на шлях економічного зростання. У зовнішній політиці партія обіцяє незмінно дотримуватися міжнародних зобов’язань України, продовжувати курс на євроінтеграцію, а також на участь нашої країни у створенні Єдиного економічного простору.

Для створення коаліції Партія регіонів пропонує застосувати досвід європейських країн — партія, яка отримала найбільшу кількість голосів, одержує право формувати парламентську більшість та уряд.

Водночас зазначається, що «керівні пости в уряді і в парламенті цікавлять Партію регіонів лише настільки, наскільки правильна розстановка кадрів сприятиме швидкій реалізації стратегії економічного розвитку України. Інакше ми не братимемо участі у створенні коаліції, оскільки присутність у ній без гарантій виконання передвиборних обіцянок є для нас неприйнятною умовою».

Вл. інф.