2006-й — рік українського села

Ми попросили дівчинку, що її ви бачите на цьому знімку, написати два слова про себе. Бо її татові було ніколи — він зібрався сіяти. І дівчинка, шестикласниця Юля Вдович, написала. Й не лише про себе, а й про своє село. Ми давно не одержували таких листів...

«Село наше Кантівка забуте Богом та людьми. Раніше в цьому селі було багато людей. Але люди почали шукати іншого, кращого життя... Тепер проживає тут 20 чоловік, в тім числі є 2 школярі та 2 людини, яким до пенсії дуже далеко. А то всі люди, які не покладали рук коло землі влітку й взимку.

Я сподіваюся, що залишуся в цьому селі, бо в нас буде газ, може, прийдуть якісь путні інвестори й збудують давно обіцяний цегельний завод, де буде робота для мене та інших людей.

Можливо, буде, як і колись, працювати школа, фельдшерсько-акушерський пункт, буде магазин. А також буде будинок культури, в якому, може, зіграю я на бандурі не одну мелодію, що звеселить душу старим людям.

Юля Вдович, 6 клас,село Кантівка Старокостянтинівського району Хмельницької області».

Редакція одержує багато листів із сільської глибинки. Й дуже часто ті листи серйозні й ділові, а ще частіше — сумні або розпачливі. Але отакі, як цей, трапляються рідко, бо тут є не лише сум, а й свята наївна надія. Можливо, саме вона, ця надія, врятує нас коли-небудь.

Як сказано там: «Може, прийдуть якісь путні інвестори...»

Що ж, сподіватимемося на те, що наші інвестори уміють читати отакі листи, що вони уміють чути тиху далеку музику — музику, яка ще не покинула того забутого Богом і людьми простору, який називається нашою батьківщиною.

Хмельницька область.

Вижила тільки лоза

У Миколаївській області через морози цієї зими загинуло від 70 до 100 відсотків плодоносних бруньок винограду. Про це йшлося на науково-практичному семінарі виноградарів, що відбувся на базі ЗАТ «Ольвія» Очаківського району. На щастя, залишилася живою лоза. Учасники семінару окреслили особливості роботи з виноградниками для одержання максимального врожаю в цьому і наступному роках. Зокрема, ознайомилися з досвідом ВАТ «Радсад», де в 2000 році після сильних холодів на кущах винограду залишилося по 3—6 відсотків основних і 10—15 відсотків замінних бруньок. Але в результаті грамотних агротехнічних і захисних заходів одержали втроє більший врожай, ніж прогнозували, повідомляє наш власний кореспондент Олена ІВАШКО.