Учора заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський (на знімку праворуч) провів зустріч із співголовами Канадської місії спостереження за позачерговими виборами Президента України: членом Сенату Парламенту Канади пані Анітою Рейнел Андрейчак (на знімку ліворуч) та колишнім прем’єр-міністром провінції Онтаріо паном Майком Харрісом.

 

 

 

 

 

 

Сторони обговорили перебіг президентської кампанії, що триває в Україні.

«Сьогодні унікальна ситуація в Україні. Ми одночасно будуємо нові суспільні взаємини і захищаємо нову державу. Без виборів немає вибору», — зазначив Р. Кошулинський.

За його словами, «в Україні зроблено все, щоб президентські вибори відбулися своєчасно та в рамках правових норм». Разом з тим, зазначив він, є певні складнощі у процесі їх проведення на території анексованого Криму та у Донецькій і Луганській областях, де триває Антитерористична операція з огляду на протиправні дії бандитів та сепаратистів.

До того ж Р. Кошулинський уточнив, що для громадян України, що мешкають у Криму, створено всі умови для голосування на материковій частині України. Щодо голосування у проблемних областях, українська влада докладе всіх зусиль до нейтралізації терористів та забезпечення безпеки виборчих дільниць з огляду на випадки викрадання сепаратистами працівників виборчих дільниць, знешкодження документації та захоплення приміщень, що їх використовують у роботі виборчі комісії.

За словами політика, «український парламент ухвалив закон, яким дав можливість посилити охорону виборчих дільниць». Утім, він наголосив, що виборчий процес ускладнено через дії проросійсько налаштованих політичних сил, які масово відкликають із виборчих комісій своїх представників з метою зриву виборів.

У цьому контексті Р. Кошулинський повідомив, що, передбачаючи ці дії «політичних сепаратистів», парламент на законодавчому рівні унеможливив подібні спроби зірвати вибори. Коментуючи передвиборний процес у Донецькій та Луганській областях України, Р. Кошулинський наголосив, що останнім часом події, що там відбуваються, демонструють, що мешканці цих областей не сприймають дій терористів і намагаються обстоювати правопорядок та цілісність країни. «Враховуючи ці обставини, можна сказати, що вибори в Україні відбудуться вчасно, прозоро і демократично», — наголосив український політик і додав: «Майдан якісно змінив українське суспільство. Майдан подарував високий патріотизм, солідаризм і політичну культуру».

За словами Р. Кошулинського, на цих президентських перегонах представлений повний політичний спектр уподобань виборців, тому, зазначив він, «громадяни робитимуть вільний та відкритий вибір того, кому довіряють». Р. Кошулинський спрогнозував вибори у два тури та високу явку на першому турі виборів.

Своєю чергою, канадські спостерігачі заявили, що Канада визнає суверенітет і територіальну цілісність України.

Обговорюючи хід президентської кампанії, зокрема, пані Сенатор А. Андрейчак погодилась із тим, що «сьогодні головне — забезпечити безпеку для людей і надати їм можливість проголосувати по всій території України». При цьому вона висловила думку, що «у наступного Президента складне завдання — забезпечити рух України до демократії. Саме для цього і працює канадська місія спостерігачів». Сенатор запевнила, що робота їхньої спостережної місії в Україні буде професійною, нейтральною та незаангажованою. За словами пані А. Андрейчак, «цими виборами важливо забезпечити верховенство права». «Ці вибори відчиняють двері до демократичних цінностей. Народ України має обрати лідера, до якого буде прислухатися», — наголосила Сенатор А. Андрейчак.

ПРЯМА МОВА

Член Сенату Парламенту Канади Аніта Рейнел АНДРЕЙЧАК:

 «З цими виборами для України має розпочатися новий день, нова епоха».

ЦИТАТА

Заступник Голови Верховної Ради Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ:

«Громадян України об’єднає голосування за сучасну потужну Україну, проти корупції, зловживань та тероризму».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.