Київський міський голова Олександр Омельченко звернувся до в. о. міністра закордонних справ, голови СБУ, а також до Надзвичайних і Повноважних Послів Сполучених Штатів Америки та Народної Республіки Китай в Україні з проханням висловити їхню офіційну позицію з приводу окремих заяв Леоніда Черновецького. Зокрема, голову СБУ столичний голова просить перевірити правдивість заяв Л. Черновецького про передачу йому Держдепартаментом США спеціальної військової техніки, так званих «детекторів брехні». На думку О. Омельченка, такі пристрої можуть використовуватися з метою, що суперечить чинному законодавству та може розглядатися як втручання у внутрішні справи України.

***

Орджонікідзівський районний суд Запоріжжя за позовом представника Народного Союзу «Наша Україна» заборонив Запорізькій міській виборчій комісії оголошувати остаточні результати виборів до Запорізької міської ради. Суд також зобов’язав її перерахувати голоси ще на 37 виборчих дільницях (раніше було перераховано голоси на 32-й та 63-й дільницях). Для проходження до міськради Народному Союзу «Наша Україна» не вистачило трохи більш як піввідсотка голосів.

***

Найбільше жінок до рад усіх рівнів на Буковині привів Блок Юлії Тимошенко. В обласній раді депутатські мандати отримають 12 представниць прекрасної статі, у Чернівецькій міській раді — 9, у районних радах трьох міських районів засідатимуть 29 жінок. Позитивну ґендерну тенденцію продемонстрували також НСНУ, Партія регіонів та блок «Не так!».

***

Броварський міськрайонний суд Київської області відмовив у позові кандидату на посаду міського голови Віктору Антоненку до міської виборчої комісії про скасування рішення територіальної виборчої комісії №21 від 31 березня про визнання виборів міського голови 26 березня недійсними.

***

Суди Севастополя продовжують розгляд позовів учасників виборчого процесу до територіальної виборчої комісії. Позитивне рішення, зокрема, отримав позов виборчого блоку «Русский регион»: суд зобов’язав виборчком перерахувати бюлетені на 23 виборчих дільницях. Лідер місцевого блоку БЮТ Ігор Локтіонов переконаний: перерахунок виявить, чи були під час виборів грубі порушення, в результаті яких БЮТ недорахувався голосів виборців. Подив у нього викликає той факт, що на одній із дільниць севастопольці масово голосували за кандидатів БЮТ до районної та Верховної Ради, а до міськради — нуль. Для проходження до міської ради блоку не вистачило лише 0,3 відсотка. У необхідності перерахувати голоси переконані й місцеві соціалісти та представники блоку «Не так!».

***

Центральна виборча комісія направила до Генеральної прокуратури для перевірки та відповідного реагування матеріали за фактом зникнення 86 бюлетенів з виборів народних депутатів у виборчому окрузі №104 (Алчевськ Луганської області). Як повідомив член ЦВК Юрій Донченко, комісія отримала звернення блоку Наталії Вітренко, до якого було додано 86 бюлетенів з виборів народних депутатів. У зверненні зазначалося, що блок отримав закритий пакет, у якому й містилися ці бюлетені. На пакет було наклеєно білий папір, де значилося, що ці бюлетені віддано за Партію екологічного порятунку «Еко + 25%» на виборчій дільниці №38 округу №104.

***

У Чернівецькій обласній раді, окрім генерал-майора Василя Василова, начальника УМВС у Чернівецькій області (балотувався за списком НСНУ), працюватиме ще й представник Міністерства внутрішніх справ у області Валерій Палій (балотувався за списками соціалістів). Ще один міліціонер — дільничний інспектор із села Карапчів Вижницького району, схоже, покладе міліцейські погони в шухляду. Його обрали сільським головою. Усього до рад різних рівнів на Буковині обиралися 105 міліціонерів, 54 з них стали депутатами.

***

Залишок свого виборчого фонду міський голова Донецька Олександр Лук’янченко перерахував до місцевого бюджету.

Всього до фонду надійшло 248 тисяч гривень, із них залишилося 4,2 тисячі гривень. Діючий голова переміг суперників із переконливим результатом, завоювавши прихильність 68 відсотків виборців. У новому складі міської ради Донецька буде представлено лише дві політичні сили — Партія регіонів та блок Наталії Вітренко: відповідно 63 і 18 депутатів. Несподіванкою виборів став той факт, до що міської ради не потрапили комуністи.

За повідомленнями власних кореспондентів та інформагентств.