Тису треба затиснути

Під час робочої поїздки до Закарпатської області Президент України Віктор Ющенко виокремив найактуальніші для регіону проблеми — хід реалізації програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси на 2006—2015 роки. А також майбутнє спеціальної економічної зони «Закарпаття».

У Чопі він ознайомився з ходом робіт із нарощування водозахисної дамби, у селі Червоному — з роботою насосної станції № 1 Берегівської осушної системи. Про хід виконання програми Президента інформували в. о. міністра України з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Балога і голова Державного комітету України з водного господарства Василь Сташук.

Віктор Ющенко ознайомився також із будівництвом другої черги заводу «Єврокар», що розташований у селі Соломонові Ужгородського району і працює на території СЕЗ «Закарпаття». Пуск другої черги підприємства передбачено на другу декаду травня.

Що нам дасть асоційоване членство в ЄС?

Європарламент закликав Єврокомісію розпочати переговори з Україною про асоційоване членство в ЄС.

Про це йдеться у прийнятій на сесії Європарламенту в Страсбурзі резолюції про парламентські вибори в Україні, що «відбулися відповідно до міжнародних стандартів демократичних і чесних виборів». Депутати підтримали висновок договору про полегшення візового режиму між ЄС і Україною, а також відзначили, що головною метою переговорного процесу має стати запровадження безвізового режиму. В резолюції також підкреслюється необхідність здійснити нові зусилля на шляху підтримки вступу України до Світової організації торгівлі.

Асоційоване членство дає практично автоматичний вихід країни до зони вільної торгівлі з країнами Євросоюзу, спрощуються питання візової і митної політики. Крім того, в України з’явиться можливість використовувати фінансові фонди ЄС для розвитку своєї інфраструктури, зокрема, у регіонах. На думку експертів, асоціативне членство для України навіть краще, ніж членство в ЄС. Воно ні до чого не зобов’язує, однак відкриває серйозні економічні перспективи.