Крига навколо підписання договору про коаліцію демократичних сил між Народним союзом «Наша Україна», Блоком Юлії Тимошенко та Соціалістичною партією ще не скресла.

Однак політрада НСНУ позавчора ввечері схвалила протокол про наміри учасників коаліції у складі цих трьох політичних сил. Про це повідомив на вчорашній прес-конференції голова ради партії Роман Безсмертний. Обговорення, за його словами, відбувалося «досить емоційно», але «демократично і по-діловому». Роман Безсмертний і Юрій Єхануров, за рішенням політради, продовжать переговори про підписання договору. Це, на переконання «нашоукраїнців», має бути поступальний процес.

А що, власне, в основі ухваленого протоколу? За словами Р. Безсмертного, це прагнення реалізувати програму Президента України Віктора Ющенка, спрямовану на забезпечення сталого соціально-економічного зростання і поліпшення добробуту громадян, утвердження громадянського суспільства, забезпечення прав і свобод людини, вільний розвиток бізнесу і підтримку приватної ініціативи. А також безповоротність євроінтеграційних процесів.

Протоколом передбачається створення робочої групи для підготовки тексту угоди про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді п’ятого скликання. Він складатиметься з програмних і організаційних засад діяльності коаліції, а також розподілу сфер відповідальності між її учасниками.

Проте, як зауважив голова ради партії НСНУ, підписання угоди про створення парламентської коаліції відбудеться... після приведення до присяги депутатів і формування фракцій. А ще Роман Безсмертний повідомив, що «учасники коаліції не можуть висловлювати ультимативних заяв, які стосуються певних посад в уряді чи парламенті», і «коаліція — це не працевлаштування окремих політиків».

Підписанню угоди про коаліцію передуватиме підписання протоколу про розбіжності учасників коаліції з програмних положень. Серед «делікатних питань» — вступ України до НАТО, внесення змін до Конституції, а також проведення аграрної реформи. Очевидно, зазначав Р. Безсмертний, що соціалісти не сприймають темпів вступу України до НАТО. Крім того, постає також запитання, як здійснювати аграрну реформу, оскільки соціалісти раніше голосували проти продажу землі.

Від Партії регіонів блок «Наша Україна» не отримував проекту угоди про створення коаліції. Щоправда, повідомив Р. Безсмертний, ознайомилися з їх принциповою позицією. «Для нас низка положень програми Партії регіонів неприйнятна», — зазначив він. Зокрема, перехід до федерального устрою країни, зміна пріоритетів зовнішньої політики, надання російській мові статусу другої державної мови тощо.

А сам протокол про наміри учасників коаліції демократичних сил, сказав один із лідерів «Нашої України», не закритий для тих політичних сил демократичного спрямування, які не потрапили до парламенту.