Європейський союз планує підписати з Україною нову угоду про поглиблення відносин. Про це повідомила комісар ЄС з питань зовнішньої політики й політики добросусідства Беніта Ферреро-Вальднер, виступаючи в Європарламенті, де розглядалось українське питання.

Євросоюз зробить Україні нову пропозицію. «Буде нова угода, де певну роль відіграє питання членства у Світовій організації торгівлі. А якщо Україна вступить до СОТ, можна буде говорити і про створення зони вільної торгівлі», — повідомила Ферреро-Вальднер.

Депутати Європарламенту, у свою чергу, закликали єврокомісара відкрити перед Україною нові перспективи і почати з конкретних заходів — наприклад, скасувати візовий режим. Однак європейські чиновники порадили депутатам не поспішати.

За словами держсекретаря Австрії з питань європейського співробітництва Ганса Вінклера, Україна не може бігати, не навчившися спершу ходити. Тому все треба робити поступово. А підписання нової угоди про співробітництво Євросоюзу й України буде логічним наступним етапом.

Тим часом міста прикордонних областей України можуть одержати грант ЄС для поліпшення стану довкілля. Про це заявила координатор проекту TCAS (схема розподілу грантів) у Молдові й Україні Тетяна Гайдаренко. В Україні заявки на одержання гранта (до 30 червня безпосередньо в Брюссель) можуть подавати міста, селища міського типу чи коаліції муніципалітетів з населенням не менш як 20 тис. чоловік п’яти прикордонних областей. Напрями пропозицій, що розглядатимуться в рамках TCAS, включають управління твердими відходами, контроль за забрудненням води й повітря, очищення стічних вод, економію водних ресурсів та енергозбереження, а також доступ до інформації з екологічних питань. Максимальне фінансування однієї пропозиції становить 160 тис. євро.