Лідери БЮТ Юлія Тимошенко і Соціалістичної партії України Олександр Мороз підписали у присутності журналістів відкритий лист до Президента України Віктора Ющенка, в якому висловили стурбованість з приводу зволікання зі створенням коаліції демократичних сил. Ю. Тимошенко та О. Мороз також підписали спільне доручення первинним партійним організаціям стосовно прискорення створення коаліції демократичних сил на рівні місцевих рад.

«Після проведення виборів-2006 суспільство стурбоване зволіканням зі створення коаліції демократичних сил, — йдеться у зверненні до Президента України. — На наш погляд, це є наслідком невизначеності керівництва блоку «Наша Україна». Повторюється ситуація парламентських виборів 2002 року, коли такі самі зволікання призвели до реваншу кучмізму».

Лідерка БЮТ заявила, що її блок вважає ймовірною коаліцією лише трьох політичних сил — БЮТ, СПУ і «Нашої України». Коаліція з Партією регіонів, за її словами, буде «останньою помилкою» з боку команди Президента. «Ми не бачимо ніякого формату співпраці з Партією регіонів, — сказала Ю. Тимошенко, — ми бачимо її лише в опозиції. Ніякого змішування політичної крові не може бути». БЮТ пропонує Партії регіонів очолити декілька парламентських комітетів та Рахункову палату Верховної Ради. БЮТ і СПУ наполягають на підписанні меморандуму про створення коаліції демократичних сил, розробленого ще перед виборами, за яким право формувати уряд отримує та політична сила, котра набрала найбільше голосів. А не протокол про наміри, презентований учора «Нашою Україною», в якому йдеться лише про потребу об’єднання довкола програми Президента. «Про те, що трава зелена і прийшла весна, писати не потрібно», — сказала Ю. Тимошенко. «Одержаний від політради блоку «Наша Україна» проект протоколу про наміри щодо коаліції сприймається нами як ще одне підтвердження згаданого зволікання, як фактична відмова від підписання узгодженого меморандуму», — йдеться у відкритому листі Ю. Тимошенко та О. Мороза до Віктора Ющенка.

Юлія Володимирівна на прес-конференції не приховувала своїх прем’єрських амбіцій. Хоча, за її словами, жодних переговорів та обговорень стосовно прем’єрського крісла з нею ще ніхто не проводив. А на запитання журналістів про категоричну відмову представників блоку «Наша Україна» бачити її на посаді прем’єра, відповіла: «Нехай вони це пояснять людям, які голосували 26 березня». Якщо не буде створено коаліції демократичних сил із трьох вищезгаданих партій та блоків, БЮТ, за словами її лідерки, працюватиме в опозиції.

У свою чергу Олександр Мороз, коментуючи можливість скликання позачергової сесії Верховної Ради та приведення до присяги суддів Конституційного Суду, зауважив: це єдиний механізм тиску противників політреформи, які хочуть її заблокувати. Але, на думку лідера СПУ, з цього нічого не вийде.