На середину нинішнього тижня лише на 16 територіальних виборчих дільницях із 25 було встановлено підсумки голосування за кандидатів до Верховної Ради Криму, протоколи яких передано до виборчої комісії автономії.

Шести територіальним виборчим комісіям виборчком повернув протоколи про підсумки голосування у зв’язку із наявністю в них розбіжностей. Три територіальні виборчі комісії (у Джанкої, Сімферополі та Сімферопольському районі) протоколи про результати голосування до Верховної Ради автономії на той час не подали.

На розгляді лише у виборчкомі Криму близько двох тисяч скарг учасників виборчого процесу на порушення під час підрахунку голосів з вимогою його повторного проведення. Найхарактернішими «відступами» від закону, викладеними у скаргах, є невідповідність переданих до кримського виборчкому протоколів про підсумки голосування тим, що були видані представникам суб’єктів виборчого процесу на дільницях після підбиття підсумку голосування. В окремих випадках скаржники представили чисті протоколи, до яких не внесено дані голосування, але завірені «мокрими» печатками відповідної виборчої дільниці і підписані окремими її членами.

Все це свідчить про неналежну організацію проведення виборів та невиконання посадовими особами органів влади та самоврядування, виборчих комісій своїх обов’язків.

Своє слово про виборчі баталії сказали і правоохоронці Криму. В Євпаторії затримано трьох підозрюваних у вбивстві кандидата на пост селищного голови Мирного Анатолія Симоненка. Проведено оперативно-слідчі дії, арештованим висунуто обвинувачення і справу прийнято у провадження прокуратури Криму. Це — сплановане політичне вбивство, має замовний характер і пов’язано з передвиборною кампанією, повідомили на спільній прес-конференції начальник міліції Володимир Хоменко і прокурор автономії Віктор Шевчук. Правоохоронці припускають зв’язок з політикою й у вбивстві феодосійського кандидата в депутати Верховної Ради АРК Миколи Баришева, але головна причина базується на внутрішніх фінансових «розбірках», в яких був задіяний покійний.

Якби закон про зняття депутатської недоторканності підписали на кілька тижнів раніше, ціна питання була б інша, вважає Шевчук, і цих двох смертей можна було б уникнути. На проблемі депутатської недоторканності у Криму «спіткнулася» 31 кримінальна справа щодо депутатів різних рівнів. Усі справи практично готові, залишилося лише висунути обвинувачення, і цю роботу завершать уже в квітні, запевнив прокурор. Три кримінальні справи порушила прокуратура за фактами порушень виборчого законодавства на минулих виборах, зокрема, справа стосовно міськвиборчкому Сімферополя, який зняв з перегонів одного з кандидатів на посаду голови міста і не доставив бюлетені у спецдільниці в лікарнях.

Загалом, оцінюючи обстановку в Криму під час виборів, правоохоронці відзначили, що глобальних фальсифікацій і порушень встановлено не було.